Sănătate

Peste 1.000 de elevi din Cluj-Napoca riscă să dezvolte diabet de tip 2! Obezitate și tensiune arterială crescută, constatate la copii

Peste 1.000 de elevi din ciclul gimnazial din Cluj-Napoca riscă să dezvolte diabet zaharat de tip 2. Printre problemele cu care se mai confruntă copiii clujeni din această categorie se numără obezitatea, tensiunea arterială crescută și probleme de postură corporală.

Elevii din ciclul gimnazial din Cluj-Napoca întâmpină diverse probleme de sănătate / Foto: depositphotos.com Elevii din ciclul gimnazial din Cluj-Napoca întâmpină diverse probleme de sănătate / Foto: depositphotos.com

 

 


 

În perioada septembrie 2018 - octombrie 2022, 3.682 dintre copiii din ciclul gimnazial de clasa a V-a, din 46 de școli din Cluj-Napoca, au fost evaluați în cadrul programului „înCerc”, pentru prevenția diabetului zaharat de tip 2.


 

Rezultatele programului arată că peste 1.000 de elevi (29% din cei evaluați, adică ~1068 de elevi) din municipiu riscă să dezvolte diabet zaharat de tip 2. Aceștia au fost invitați să participe la etapa de consiliere pentru prevenția diabetului.


Obezitate, tensiune arterială crescută și probleme de postură, descoperite la elevi clujeni

Totodată, dintre elevii examinați, 14,6% din copii au fost găsiți cu suprapondere și, respectiv, 21,2% din copii cu obezitate de diferite grade.

În același timp, la elevii evaluați în cadrul programului s-a constatat tensiune arterială crescută la momentul analizei - la 8,8% dintre copii.


Capacitatea fizică a fost sub limită la 60,1% din elevi, iar 42,7% din copii au fost identificați cu probleme de postură corporală și 5,7% cu probleme de acuitate vizuală.

Rezultate de succes ale copiilor care au finalizat etapa de consiliere individuală integrată: peste 70% dintre aceștia au înregistrat scăderi ale indicelui de masă corporală, și-au îmbunătățit masa musculară și au pierdut din țesutul adipos în exces.


„Diabetul și obezitatea merg mână-n mână. Odată apărută, obezitatea poate fi cu greu controlată, istoria ei naturală fiind una de creștere de la un an la altul. În România, realitatea reflectă acest lucru – copiii supraponderali sau obezi de azi ar putea fi adulții supraponderali sau obezi de mâine. Recunoscând acest risc, autoritățile din țara noastră au adoptat în noiembrie 2020 legea prevenției diabetului, o bornă importantă în implementarea unui program național de prevenție și diagnosticare precoce a diabetului zaharat, inițiativă pe care Consiliul Științific al Programului «ȋnCerc» o susține încă din 2017”, potrivit reprezentanților programului.

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Săptămâna Europeană a Sportului începe vineri la Cluj-Napoca. Boc: „Avem cea mai mare rată a obezității în rândul adolescenților din UE”

Somnul de 5 ore crește cu până la 40% riscul de cancer, boli de inimă sau diabet, la adulți. Cât este recomandat să dormi?

abonare newsletter