Sănătate
131 de copii sub 1 an au murit în patru ani în Cluj! Cauzele principale și ce măsuri se iau - TOATE gravidele ar trebui să știe
Pe parcursul a patru ani, în județul Cluj au murit 131 de copii cu vârsta până în 1 an. Vezi evoluția cazurilor de mortalitate infantilă și măsurile luate de autorități. Toate gravidele ar trebui să le știe pentru a-și putea proteja bebelușul.
Cauza principală a mortalității infantile este prematuritatea / Foto: depositphotos.com
Într-un material publicat în urmă cu o săptămână, monitorulcj.ro scria că în județul Cluj în anul 2018 au fost înregistrate 38 de morți la copiii sub 1 an. Anul următor, în 2019, potrivit datelor INS, numărul a crescut la 40.
Cele mai recente date centralizate la nivelul UE, pentru anul 2020, arată că România are cea mai mare rată a mortalității infantile din Uniunea Europeană - 5,6 la mia de copii născuți vii, față de 3,3 care este media europeană. În acel an, județul Cluj a avut o rată de 4,7 la mie de copii născuți vii care au pierdut lupta cu viața
Redacția monitorulcj.ro a solicitat date mai concrete și recente Direcției de Sănătate Publică Cluj (din anii 2020 și 2021):
- Anul 2020 - 29 cazuri decese 0-1 an
- Anul 2021 - 24 cazuri decese 0-1 an
Astfel, pe parcursul celor patru ani, județul Cluj a înregistrat un număr de 131 de cazuri de mortalitate infantilă. Acesta este un număr îngrijorător, însă situația pare că s-a îmbunătățit considerabil în anii 2020 și 2021.
Mortalitate infantilă. Principalele cauze de deces
DSP Cluj a transmis, la solicitatea redacției monitorulcj.ro, și care au fost principalele cauze de deces pentru cazurile de mortalitate infantilă, din perioada 2020-2021:
- afecțiuni perinatale pe fond de prematuritate gr. III și gr. IV
- malformații congenitale incompatibile cu viața
- hemoragie pulmonară, colecție pericardică, prematuritate
- enterocolită ulcero-necrotică, prematuritate
- suferința fetală, aspirat de lichid amniotic traheo-bronho-pulmonar
- hemoragie intraventriculară, prematuritate
- HTA pulmonară severă, diverticul Meckel perforat
- atelectazie pulmonară bilaterală
Măsurile luate. TOATE gravidele ar trebui să le știe
Având în vedere că numărul cazurilor de mortalitate infantilă a scăzut în perioada 2020-2021, monitorulcj.ro a solicitat și informații privind măsurile pe care autoritățile le-au luat în acest interval de timp și pe care le iau în continuare.
„Se iau măsuri și intervenții integrate care conduc la scăderea mortalității la nivelul sistemului social, la nivelul sistemului medical, măsuri socio-economice și de educație, pentru că mortalitatea infantila este un indicator de bază al stării economico-sociale și de mediu al unei comunități umane. În acest context specificăm că instituția noastră susține că trebuie depășită prejudecata că sănătatea comunității este exclusiv responsabilitatea personalului medical și exemplificăm câteva dintre măsuri și intervenții”, a declarat, pentru monitorulcj.ro, șeful DSP Cluj, Mihai Moisescu, într-un răspuns formal la solicitarea redacției.
Intervenții la nivel social:
- educarea părinților cu privire la nevoile de sănătate ale copilului, astfel încât să poată recunoaște la timp semnele și simptomele de alarmă care impun vizita la medic;
- educația părinților privind utilizarea serviciilor de asistență medicală primară;
- o mai mare implicare a comunității locale în elaborarea și implementarea unor programe de sprijin și măsuri de protecție a sănătății copiilor.
Intervenții la nivel medical (județul Cluj):
- implicarea rețelei de asistență medicală comunitară (asistenți medicali comunitari și mediatori sanitari) în educația femeilor pentru prezentarea la consultația prenatală care să conducă la reducerea incidenței greutății mici la naștere, care să pregătească mama pentru îngrijirea copilului după naștere și care să includă și sfatul genetic acolo unde este apreciată de către medic oportunitatea acestuia; astfel, în județul Cluj sunt organizate și autorizate de Direcția de Sănătate Publică 2 Centre de genetică (pentru adulți la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj și pentru copii la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii);
- monitorizarea sarcinii de către medicul de familie și medicul specialist;
- asigurarea accesului la servicii de sănătate a reproducerii incluzând planificarea familială, asistență prenatală în timpul sarcinii și postnatală, îngrijirea în cazurile de urgență obstetricală, eficientizarea asistenței medicale a copilului la domiciliu pentru afecțiuni acute și cronice.
Intervenții pe factorii de mediu
(pentru cauze ale mortalității infantile care pot fi prevenite)
- fumatul în timpul sarcinii,
- lipsa îngrijirii prenatale,
- consum de droguri,
- nivelul de educație al mamei,
- imunizarea împotriva bolilor infectocontagioase și alte măsuri de sănătate publică.
Prin Direcția de Sănătate Publică (DSP Cluj):
- este coordonată activitatea de asistență medicală comunitară prin care se desfășoara acțiuni de promovarea sănătății.
- la nivelul asistenței medicale, organizarea și autorizarea structurilor necesare pentru asigurarea tuturor nivelelor de asistență de specialitate (primară, ambulatorie și spitalicească).
Foto: depositphotos.com
CITEȘTE ȘI: