Sănătate

Alertă epidemică de gripă în România! Rafila: „Vârful infecțiilor, atins între 15 ianuarie -10 februarie”

Guvernul nu va declara epidemie de gripă, însă autoritățile au anunțat starea de alertă epidemică pentru gripa sezonieră.

Autoritățile nu vor declara epidemie de gripă/captură foto Alexandru Rafila Ministerul Sănătății România Facebook.com Autoritățile nu vor declara epidemie de gripă/captură foto Alexandru Rafila Ministerul Sănătății România Facebook.com

 

 


Având în vedere numărul extrem de mare de cazuri confirmate de gripă din ultima perioadă, posibilitatea declarării epidemiei de gripă în România a fost prezentă. 

 


Însă, potrivit lui Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, autoritățile competente nu intenționează să introducă noi restricții în actualul context epidemiologic. Astfel, nu va fi declarată epidemia de gripă, ci o stare de alertă epidemică penru gripa sezonieră.

„Nu dorim să introducem restricții, ci să facem populația partener, încât să ținem sub control un fenomen natural, gripa, care apare sezonier”, a declarat Alexandru Rafila în cadrul conferinței susținute joi, la Ministerul Sănătății. 


CITEȘTE ȘI:
Reîntoarcerea elevilor la cursuri va duce la creşterea circulaţiei virusurilor: „Vom avea şi SARS-Cov-2 în continuare şi alte viroze”
 

La conferință a participat și ministrul Educației, Ligia Deca. 

Principalele declarații:


Nu vrem să introducem restricții ci să facem populația partener în gestionarea gripei care în acest sezon a apărut mai repede decât în alte sezoane. 

Se intensifică măsurile legate de respectarea măsurilor de protecţie a personalului medical şi al pacienţilor în unităţile medicale, inclusiv utilizarea măştii în unitatea medicală, screeningul epidemiologic pentru a evita ca persoanele care au viroze respiratorii să vină la serviciu. 


Sezonul gripal în acest an este decalat cu câteva săptămâni, este mai rapid decât era în anii precedenți. 

Evoluție sezon gripal/captură foto Ministerul Sănătății-România Facebook.com

Vârful va fi atins între 15 ianuarie și 10 februarie. 

Tendința evoluției infecțiilor respiratorii/captură foto Ministerul Sănătății-România Facebook.com

Noi avem câteva seturi de măsuri pe care l-am stabilit și cu colegii de la Ministerul Educației: evitarea aglomerațiilor, purtarea măștii în spațiile aglomerarea, consultarea medicului de familie la apariția simptomelor, izolarea la domiciliu, consultarea centrelor de permanență de la nivelul fiecărui județ și continuarea vaccinării antigripale. 

La nivelul școlilor se va face un triaj. Purtarea măștii de către cadre didactice și copii în anumite circumstanțe.

 Sunt măsuri recomandate și nu obligatorii. Vom avea discuții cu cei mai importanți producători de medicamente pentru a găsi soluții, mai ales dacă Comisia Europeană va limita importurile de medicamente care sunt cele mai utilizate, potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila. 

Potrivit lui Rafila, rata de pozitivare pentru infecţia gripală înregistrată în săptămână 26 decembrie - 1 ianuarie este de 37%. Cu o săptămână înainte, rata de pozitivare a fost de 32%.

Elevii se vor întoarce din vacanța de iarnă la cursuri, luni, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.

CITEȘTE ȘI:

Guvernul ar putea declara epidemie de gripă în România. Rafila: Lipsa măsurilor de protecție a dus la un număr mare de viroze respiratorii

Elevii se întorc luni la școală! Când e următoarea vacanță? Structura anului școlar 2022-2023

Ultimele Stiri
abonare newsletter