Sănătate

Pentru că nu avem locuri în spitale, statul român își trimite pacienții cu arsuri grave să se trateze în Belgia

În România, numărul locurilor din spitale pentru pacienții cu arsuri medii și severe este incredibil de mic. Din acest motiv, Guvernul a aprobat un memorandum de înțelegere cu Belgia, pentru internarea și tratarea pacienților români cu arsuri grave.

Pacienții români cu arsuri, tratați în Belgia pentru că nu avem locuri în spitale / Foto: depositphotos.com Pacienții români cu arsuri, tratați în Belgia pentru că nu avem locuri în spitale / Foto: depositphotos.com

 

 


Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, un memorandum de înţelegere între Ministerul Sănătăţii, MAI, MAE şi MApN, pe de o parte, şi Ministerul Apărării din Belgia, pe de altă parte, privind internarea şi tratarea pacienţilor români cu arsuri grave în Spitalul militar „Regina Astrid” din Bruxelles.

 


Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a explicat că prin acest act normativ se creează un cadru pentru a permite colaborarea celor două părţi în legătură cu internarea şi tratarea în Spitalul militar „Regina Astrid” din Bruxelles a pacienţilor români cu arsuri grave.

Dan Cărbunaru a arătat că în România există doar 24 de paturi în care se pot trata arsurile medii şi severe, cu mult sub numărul mare de pacienţi cu arsuri grave care trebuie trataţi şi pentru care este vital transferul în termen de 24 sau 48 de ore într-un centru performant.


Potrivit unui document al Ministerului Sănătății, cu date din perioada 2016-2021, aproximativ 10.000 de pacienți se prezintă anual la camerele de gardă pentru leziuni de arsură, iar circa 4.000 de cazuri necesită internare pentru supraveghere și tratament de specialitate.

În jur de 1.400 - 1.500 de pacienți reprezintă cazuri de severitate medie și mare, care necesită îngrijiri spitalicești cu o durată mai mare de două săptămâni și, ulterior, servicii de recuperare medicală specializată.


Numărul de decese cauzate de leziuni postcombustionale este de aproximativ 200 pe an.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News


 

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Eleva care s-a înecat cu un jeleu, internată la ATI la Spitalul de Copii Cluj-Napoca: „Este în comă profundă”

Accident între două autocare pline cu minori la Sibiu! UPDATE: 34 de copii ajung la spital! VIDEO

abonare newsletter