Sănătate

Registru medical pentru prevenirea insuficienţei cardiace, realizat la Institutul Inimii Cluj. Proiectul va fi extins la nivel național

De la Cluj în toată țara. Institutul Inimii din Cluj-Napoca a realizat primul registru medical pentru prevenirea bolilor grave de inimă, demers ce urmează să fie extins la nivel național.

Registru pentru prevenirea afecțiunilor cardiace, dezvoltat de Institutul Inimii din Cluj-Napoca/Foto: Institutul Inimii/The Heart Institute Cluj Facebook.com Registru pentru prevenirea afecțiunilor cardiace, dezvoltat de Institutul Inimii din Cluj-Napoca/Foto: Institutul Inimii/The Heart Institute Cluj Facebook.com

 

 


În urmă cu un an de zile, în Mai 2022, medici din cadrul Institutului Inimii „Niculae Stancioiu” Cluj-Napoca, împreună cu colegii din UMF Cluj, au implantat primele stimulatoare cardiace fără sondă, intervenții ce au reprezentat o premieră medicală pentru România. 

 


Proiectul pentru prevenția afecțiunilor cardiace, dezvoltat la Institutul Inimii Cluj, este susținut prin intermediul fondurilor norvegiene nerambursabile și are o valoare de 2,5 milioane de euro.

„Este un proiect care a demarat cu un contract încheiat cu Ministerul Sănătăţii, cu doi parteneri din Norvegia şi cu trei entităţi din România, respectiv Spitalul Judeţean din Bihor şi Institutul de Cardiologie din Timişoara. 


Este un proiect care se întinde până acum pe 39 de luni, cu o valoare de 2,5 milioane de euro şi cu nişte obiective pe care le-am propus în acest program şi care în mare parte au fost atinse. (…).

Acest program aduce beneficii pacienţilor, iar pentru Institut, din bugetul acesta mare am reuşit să completăm nevoia noastră de echipamente şi elementul central a fost achiziţia unui RMN, care vine să completeze dotarea de care aveam nevoie.


Îndrăznesc să spun că, astăzi, Institutul are o tehnologie şi o dotare bună, avem activităţi în educaţie şi cercetare foarte bune, pe care le derulăm împreună cu UMF Cluj-Napoca, o colaborare interdisciplinară foarte bună, suntem un Institut aşa cum ar trebui să fie orice Institut în zilele noastre”, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, managerul Institutului Inimii din Cluj-Napoca, Florin Crişan.

Până în prezent, în registru sunt înregistrați 1.300 de bolnavi, iar numărul pacienților înscriși ar urma să ajungă la finalul proiectului la 4.000-5.000.


CITEȘTE ȘI: 

Problema medicilor din România. Director Institutul Inimii Cluj: „Ar trebui să lucreze la stat sau la privat! Nu în ambele locuri”

Potrivit directorul medical al Institutului Inimii, dr. Adrian Molnar, registrul de la Cluj ar urma să devină unul naţional.

„Acest registru ne arată, de fapt, unde suntem. 

Orice ţară are registre medicale. Un astfel de registru ne ajută foarte mult să înţelegem ce se întâmplă în zona noastră sau la nivel naţional. Există registre pentru toate tipurile de boli, iar ţările dezvoltate au de mult registre şi au sute de mii de pacienţi înrolaţi, se pot scoate de acolo orice fel de date, şi despre evoluţia unei patologii, şi indicatorii care sunt la ora respectivă. Pe baza acestora se scriu ghiduri, se fac îndrumări. Acest registru lipsea din panoplia registrelor naţionale, aşa încât este un lucru foarte bine venit, care ne va ajuta foarte mult. 

Registrul este iniţiat la Cluj şi va deveni un registru naţional, sperăm să-l adopte şi să se înscrie în acest registru toate centrele mari din România”, a declarat dr. Adrian Molnar. 

Prin intermediul registrului dezvoltat la institutul din Cluj, în cadrul proiectului „Crearea unui registru de urmărire a remodelării ventriculare stângi post-infarct miocardic acut, în scopul prevenirii insuficienţei cardiace”, bolnavii pot fi mai atent monitorizați, iar după ce pacienții sunt înregistrați aceștia dispun de o urmărire continuă a istoricului medical, dar și a evoluției bolii pentru implementarea măsurilor de profilaxie și terapie. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Premieră în România, la Cluj! Medicii de la UMF și Institutul Inimii au implantat primele stimulatoare cardiace fără sondă

Problema medicilor din România. Director Institutul Inimii Cluj: „Ar trebui să lucreze la stat sau la privat! Nu în ambele locuri”

11 aparate medicale noi, pentru Institutul Inimii din Cluj

Ultimele Stiri
abonare newsletter