Sănătate

Cum se manifestă un atac de cord și cum îl recunoaștem? Medici: „Cunoașterea tehnicilor de prim ajutor poate face diferența dintre viață și moarte”

Atunci când apare infarctul miocardic sau atacul de cord, toate persoanele simt cel mai frecvent o presiune puternică în piept. Însă, spre deosebire de bărbați, la femei durerea aceasta ar putea să nu fie prezentă. Care sunt semnalele de alarmă la care trebuie să fim atenți?

Atunci când apare infarctul miocardic sau atacul de cord, toate persoanele simt cel mai frecvent o presiune puternică în piept/ Foto: pixabay.com Atunci când apare infarctul miocardic sau atacul de cord, toate persoanele simt cel mai frecvent o presiune puternică în piept/ Foto: pixabay.com

 

 


Jumătate din cei care fac infarct mor în primele două ore de la declanşarea atacului de cord. Viteza cu care bolnavul recunoaşte simptomele şi ajunge la spital face diferenţa între viaţă şi moarte. 

 


Problema e că majoritatea pacienţilor nu ştiu cu adevărat care sunt semnele unui atac de cord.

Cei de la Academia de Prim Ajutor au oferit o serie de sfaturi cum putem recunoaște un infarct miocardic și ce trebuie să facem până la sosirea ambulanței.


„Ești la o reuniune de familie și unchiul tău se plânge de o durere foarte puternică în piept, care a apărut brusc. Se știe cu probleme cu inima, este foarte agitat si speriat. Cum poți să ajuți?

Infarctul miocardic acut, cunoscut și sub denumirea de atac de cord, este o urgență medicală majoră în care fluxul de sânge către inimă este blocat.


Fiecare secundă contează în astfel de cazuri, iar cunoașterea tehnicilor de prim ajutor poate face diferența dintre viață și moarte”, au transmis reprezentanții Academiei de Prim Ajutor.

Cum gestionăm o asemenea situație?

Cele mai frecvent simptome:


  • Durere toracică intensă
  • Respirație dificilă
  • Transpirație excesivă
  • Grețuri și vărsături
  • Amețeli
  • Anxietate și teamă intensă

„Este important de menționat că semnele și simptomele pot varia de la o persoană la alta și pot fi diferite în cazul femeilor sau al persoanelor în vârstă. Uneori, infarctul miocardic poate apărea fără simptome evidente, numit și infarct miocardic silențios.

Dacă suspectați că cineva are un infarct miocardic, este esențial să solicitați imediat asistență medicală de urgență și să nu ezitați să sunați la 112”, atrag atenția cei de la Academia de Prim Ajutor.

Cum acordăm primul ajutor:

  • Sună imediat la 112.Este important să furnizezi informații clare și precise despre situație și despre persoana afectată
  • Nu mobilizați victima! Limitați activitatea fizică a persoanei afectate și încurajați-o să rămână cât mai liniștită și relaxată posibil
  • Doar dacă NU există alergie sau contraindicație medicală cunoscută, administrați 250 mg aspirină (jumătate de tabletă pe care victima trebuie să o mestece)
  • Evaluează constant victima. Monitorizează starea pacientului în permanență și păstrează o comunicare constantă. Dacă persoana devine inconștientă și nu mai respiră, înseamnă că a intrat în stop cardio-respirator și trebuie începute manevrele de resuscitare. Dacă încă nu le cunoști, hai la cursurile noastre unde vei avea șansa să le înveți practic cu instructorii noștri specializați.

„Este important să reții că primul ajutor în caz de infarct miocardic nu înlocuiește tratamentul medical adecvat. Personalul medical specializat este cel mai în măsură să ofere tratamentul necesar și să acorde îngrijirea adecvată în astfel de situații de urgență. Prin acțiunile tale rapide și eficiente, poți însă crește șansele de supraviețuire și de recuperare a persoanei afectate până la sosirea echipei de intervenție medicală”, au încheiat medicii de la Academia de Prim Ajutor.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Ce faci atunci când se sufocă un copil? Cum acorzi primul ajutor în caz de urgență

Mit demontat. NU faci roșu în gât de la înghețată sau apă rece

Iaurtul sau laptele pus pe arsură poate duce la INFECȚIE. Cum tratăm acasă arsurile pielii fără să ajungem la spital?

abonare newsletter