Sănătate

Medicii din Cluj au prelevat rinichii unui bărbat în moarte cerebrală. Alți pacienți urmează să fie salvați prin transplant

Medicii clujeni au participat la prelevarea de organe de la un bărbat aflat în moarte cerebrală la Spitalul de Urgență din Sibiu. Mai mulți pacienți vor primi o nouă șansă la viață.

Prelevare de organe de la un bărbat aflat în moarte cerebrală / Foto: Facebook - Spitalul Clinic de Urgență Sibiu Prelevare de organe de la un bărbat aflat în moarte cerebrală / Foto: Facebook - Spitalul Clinic de Urgență Sibiu

 

 


Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Sibiu a anunţat luni prima prelevare de organe din acest an, de la un bărbat în vârstă de 54 de ani, aflat în moarte cerebrală, de la care au fost relevate rinichii, ficatul şi corneea, potrivit unui comunicat de presă.

„Astăzi, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu se desfăşoară o complexă intervenţie chirurgicală de prelevare de organe de la un pacient în vârstă de 54 de ani, aflat în moarte cerebrală. Este prima prelevare de organe realizată în cadrul celei mai mari unităţi sanitare din Sibiu în anul 2023. Bărbatul a suferit săptămâna trecută mai multe traumatisme severe şi era internat în cadrul Secţiei Clinice Anestezie - Terapie Intensivă, ca pacient al Secţiei Clinice Ortopedie, iar diagnosticul de moarte cerebrală a fost pus sâmbătă, 3 iunie, de către doi medici primari ATI. Ulterior, duminică 4 iunie, Dr. Tiberiu Toabeş, medic primar ATI - coordonatorul local de transplant, a obţinut acordul pentru donare de la familia pacientului. (...) Procesul de prelevare a început azi în jurul orei 10.00 şi se desfăşoară etapizat pe durata mai multor ore, având loc recoltarea următoarele organe: ficatul, rinichii precum şi corneea”, se arată în comunicat.


La procesul de prelevare a organelor participă o echipă de medici din Bucureşti, de la Institutul Clinic Fundeni, coordonată de Dr. Genady Vatachki, care recoltează ficatul şi o echipă de medici din Cluj-Napoca, de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal, coordonată de Dr. Pop Dan-Alin, medic primar urolog, care prelevează rinichii. Pentru recoltarea corneei, procedurile sunt efectuate de către Dr. Dorina Elena - Popa, medic coordonator Compartimentul Clinic Oftalmologie al SCJU Sibiu. Corneea va fi ulterior trimisă la Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice din Bucureşti.

După prelevare, echipele de medici vor pleca de urgenţă către centrele de transplant de care aparţin.


Procesul de prelevare se desfăşoară sub supravegherea şi coordonarea doctorului Mihai Sava, medic şef Secţia Clinică ATI din cadrul SCJU Sibiu, care în calitate de „key donation person” are rolul de menţinere a organelor în condiţii optime în vederea prelevării. Din cadrul echipei SCJU Sibiu mai fac parte Dr. Alina Bereanu, medic primar ATI şi Vintilă Bogdan, medic specialist ATI, aflat în gardă.

„Transmit familiei donatorului mulţumirile şi respectul profund, atât al meu personal, cât şi al întregii echipe implicate, pentru că, într-un proces de prelevare de organe, totul începe de la familie. Este vorba despre o încărcătură emoţională imensă, despre o decizie extrem de grea, care presupune o mare generozitate şi respect pentru semeni. Datorită acestui gest, alţi oameni vor primi o nouă şansă. Totodată, le mulţumesc colegilor din cadrul spitalului şi echipelor de prelevare pentru promptitudinea cu care au răspuns şi pentru profesionalism”, a declarat Dr. Tiberiu Toabeş, coordonatorul local de transplant. 


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

A murit Ilinca! O fetiță salvată printr-un miracol de medicii din Cluj în urma cu 4 ani s-a stins din viață

Protest. Câte un transplant la 3 zile se face în POD la Cluj! Pacient: „Medicii merită un spital nou”/ Deputat: „Din o scânteie putem avea al doilea Colectiv” VIDEO

Ultimele Stiri
abonare newsletter