Sănătate
Inimile reanimate funcționează pentru transplanturi. Mai multe organe ar putea fi disponibile printr-o nouă metodă de transplant
Inimile reanimate funcționează la fel de bine pentru transplanturi și ar putea face mai multe organe disponibile pentru pacienții care au nevoie.
Prelevare organe - fotografie cu caracter ilustrativ / Sursă: Foto: Facebook - Spitalul Clinic de Urgență Sibiu
O nouă metodă de transplant care „reanimă” inimile donatorilor s-a dovedit sigură şi eficientă în urma unui studiu clinic efectuat recent în Statele Unite, rezultatele acestuia putând duce la o extindere substanţială a numărului de inimi disponibile provenite de la donatori, relatează UPI.
Studiul a testat o metodă ce permite medicilor să transplanteze inimi de la donatori decedaţi prin „moarte circulatorie” (cardiacă), ceea ce înseamnă că inima a încetat să mai bată.
În mod tradiţional, transplanturile de inimă pot fi realizate cu o inimă de la un donator conectat la aparate de susţinere a vieţii şi declarat în moarte cerebrală. Aceasta înseamnă că toate funcţiile creierului au încetat, dar inima şi alte organe sunt întreţinute de aparate.
„Inimă în cutie”
Însă, datorită unui nou dispozitiv „heart-in-a-box” („inimă în cutie”), medicii pot să preleveze o inimă donatoare care a încetat să mai bată şi să o revigoreze, testându-i funcţia pentru a determina dacă este potrivită pentru transplant.
În urma noului studiu, desfăşurat în 15 centre de transplant din SUA, medicii au descoperit că efectul metodei a fost la egalitate cu transplanturile de inimă tradiţionale. Dintre 80 de pacienţi care au primit o inimă reanimată provenită de la un donator, 94% erau în viaţă şase luni mai târziu, comparativ cu 90% din 86 de pacienţi care au primit inimi de la donatori în moarte cerebrală.
Experţii au declarat că aceste rezultate, publicate joi în jurnalul ştiinţific New England Journal of Medicine, sunt „entuziasmante”.
Mai multe inimi pentru pacienți
Metoda, cunoscută sub numele de donare după moarte circulatorie (DCD), ar putea extinde oferta de inimi donatoare cu aproximativ 30% în SUA, a declarat cercetătorul principal dr. Jacob Schroder, director al programului de transplant cardiac de la Universitatea Duke din Durham, Carolina de Nord.
„Încă nu este suficient”, a spus Schroder. „Dar aş spune că aceasta este cea mai mare realizare în transplantul de inimă de la... transplantul de inimă”, a adăugat el.
Inimile DCD provin de la donatori care au suferit răni fatale în urma cărora au fost conectaţi la aparate, fără şanse de recuperare. În cele mai multe cazuri, ei prezintă leziuni grave ale creierului care nu îndeplinesc criteriile stricte utilizate pentru a declara moartea cerebrală. În schimb, ei decedează prin „moarte circulatorie” după ce familia decide asupra întreruperii suportului vital.
În SUA, transplanturile DCD sunt efectuate de mult timp cu alte organe, inclusiv rinichi, ficat şi plămâni. Aceste organe, în special rinichii, pot tolera o perioadă de privare de oxigen după moartea circulatorie. Inima, care încetează să mai bată în caz de moarte circulatorie, a fost excepţia.
CITEȘTE ȘI: