Sănătate

2194 de pacienți, pe lista de așteptare pentru transplant de rinichi la Cluj! La nivel național, aproape 400 pacienți au murit sperând

Aproape 2200 de pacienți se află pe lista de așteptare pentru un transplant de rinichi la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca.

Oamenii așteaptă la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj / Foto: arhivă monitorulcj.ro Oamenii așteaptă la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj / Foto: arhivă monitorulcj.ro

 

 


În prezent, 2194 de pacienți se află pe lista de așteptare pentru un transplant de rinichi la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca, conform Registrului Național de Transplant al Agenției Naționale da Transplant (organ de specialitate în subordinea Ministerului Sănătăţii).

 


La nivel național, însă, numărul este mult mai mare. În total, în România, 3455 de pacienți așteaptă să fie salvați printr-un transplant, doar pentru rinichi.

Raport transplant renal / Sursă: Agenția Națională de Transplant

În ceea ce privește numărul pacienților care au murit sperând că vor face transplantul salvator, acesta este de 398 de pacienți în patru centre: Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca (377 la număr), Institutul Clinic Fundeni – Centrul pentru Uronefrologie şi Transplant Renal (19), Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Grigore Alexandrescu (1) și Spitalul Clinic Dr. C. I. Parhon Iaşi (1).


Conform unui raport al Agenției Naționale de Transplant, circa 100 de pacienți au murit pe lista de așteptare pentru transplant renal numai în 2022.

De asemenea, un alt raport ne arată că în 2022 au fost efectuate, în total, la nivel național, 230 de transplanturi renale, dintre care 14 la copii. Din totalul de transplanturi, 157 au fost de la pacienți în moarte cerebrală și 73 de la donatori vii.


130 de operații pe an, la Cluj

Potrivit Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal, centrul de la Cluj are cea mai mare experienţă din ţară în domeniul transplantului renal: „Aici s-au efectuat peste 2000 de astfel de operaţii cu un volum actual de peste 130 de intervenții anual”.

O prezentare similară a fost făcută și de către Ministerul Sănătății, însă există și o problemă despre care nu se discută destul. Acești medici performanți își desfășoară activitatea într-un spațiu neconform, într-un pod!


Și echipa de control a Ministerului Sănătății a constat în septembrie 2022 că ICUTR Cluj-Napoca funcționează „și în prezent, aşa cum a făcut-o de la momentul înfiinţării în 2002, fără ca în documente să figureze schimbarea de destinaţie a spaţiului, din «pod neamenajat» în secţii de spitalizare cu paturi, fără să dispună de o ieşire în caz de urgenţă (conform legislaţiei în vigoare) şi, fără să aibă autorizaţie/aviz de securitate la incendiu.”

Aici vin, în speranța că o să fie salvați, pacienți din toate colțurile țării. Deputatul Emanuel Ungureanu a atras atenția de nenumărate ori asupra acestei situații, care pune în pericol viața atât a pecienților, cât și a angajaților.

Proteste la ICUTR, unde transplanturile se fac în pod

În ultimele luni, deputatul a organizat, împreună cu pacienții, proteste din această cauză. Nu doar că riscul de incendiu este mare, dar și riscul de infecții. Pacienții care au avut transplanturi reușite s-au trezit, ulterior, cu infecții. Vezi aici povestea lor.

Unul dintre proteste s-a desfășurat în locul în care ar trebui să fie construit Centrul de Transplant Multiorgan, un proiect mare al Clujului, dar care se lasă așteptat. De această dată, la protest a participat și un medic al spitalului, Mihai Suciu:

„Ce pot să spun e că sunt foarte trist. În urmă cu 5 ani când s-a discutat proiectul acesta, că se face în Cluj un spital, eram convins că nu se face - că va fi o chestie de a fura niște bani până la stadiul de a pune prima cărămidă. A fost convingerea mea totală și uite că s-a adeverit. Nu acuz pe cineva, dar noi în ăștia 5 ani am operat undeva la 25.000, poate 30.000 de pacienți. Am avut oameni... îi știu pe cei care mi-au murit, poate care au murit din anumite boli sau infecții sau altceva. Cazurile astea un doctor le duce toată viața cu el, le ține minte și uneori visează noaptea că ar fi putut face ceva mai mult”, a relatat pe 18 mai 2023, la protest, medicul Mihai Suciu.

În urmă cu o lună, Consiliul Județean Cluj anunța că ar putea începe construcția Centrului Integrat de Transplant din Cluj-Napoca „în două luni”, având în vedere stadiul proiectului. Dacă Ministerul Sănătății refuze să finanțeze proiectul, CJ ia în calcul vânzarea de active din patrimoniul județului.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj a susținut următoarele: „Construcția Centrului Integrat de Transplant poate demara în două luni dacă Ministerul Sănătății decide să fie alături de toți cei care au nevoie de transplant și care merită să fie tratați în condiții de maximă siguranță. Analizez inclusiv varianta de a vinde active din patrimoniul județului Cluj, pentru a putea realiza Centrul Integrat de Transplant. Nu ne putem lăsa doar la mâna Ministerului Sănătății. Clujul are un proiect cu teren și așteaptă doar semnarea contractului de execuție. Ministerul Sănătății, din păcate, a prioritizat și proiecte incipiente. Lista lor nu ține cont de gradul de maturitate și de realitatea din teritoriu. Se face un deserviciu pacienților și vor rămâne bani neutilizați, sunt deja cazuri concrete”.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Institutul de Transplant Renal din Cluj: „Se fac eforturi susținute pentru siguranța pacientului”. Activitatea ICUTR se desfășoară într-un pod

Protest. Câte un transplant la 3 zile se face în POD la Cluj! Pacient: „Medicii merită un spital nou”/ Deputat: „Din o scânteie putem avea al doilea Colectiv” VIDEO

abonare newsletter