Sănătate

Jos pălăria! Medicii clujeni au salvat 8 pacienți prin transplant! Maraton de 6 ZILE a medicilor români, pentru 24 de vieți

O „armată” de medici din toată țara a salvat viețile a 24 de pacienți într-un maraton de transplant de 6 zile pentru viață. Dintre aceștia, 8 pacienți au fost salvați de medicii clujeni.

O armată de medici din mai multe părți ale României a salvat viețile a 24 de pacienți / Foto: Agenția Națională de Transplant O armată de medici din mai multe părți ale României a salvat viețile a 24 de pacienți / Foto: Agenția Națională de Transplant

 

O „armată” de medici din România a salvat viața a 24 de pacienți aflați în mare suferință într-un maraton de 6 zile. Datorită unor oameni cu suflet mare, au putut fi realizate intervenții de transplant hepatic, renal și cornee, iar și mai mulți oameni vor avea o viață mult mai bună prin transplant de țesuturi osteotendinoase.


În ultimele șase zile,  6 familii au fost de acord ca durerea lor să fie transformată în speranță și bucurie pentru alți suferinzi a căror unică șansă era un transplant, transmite Agenția Națională de Transplant

CITEȘTE ȘI:
 O nouă șansă la viață. Transplant de rinichi pentru șase pacienți din Cluj, în ultimele 48 de ore
Doi adolescenți, salvați de medicii din Cluj prin transplant! Au primit rinichii unui copil de 4 ani
Medicii din Cluj au prelevat rinichii unui bărbat în moarte cerebrală. Alți pacienți urmează să fie salvați prin transplant

 


 „Ne înclinăm cu profundă recunoştinţă şi respect în faţa familiilor donatorilor pentru decizia grea pe care au luat-o şi sperăm să le aducă alinare gândul că au putut oferi speranţă pentru atât de multe alte familii. Gestul acestor familii a mobilizat imediat o adevărată armată de profesioniști pentru care nu contează ce zi din săptămână este sau numărul de ore lucrate, dar pentru care salvarea unei vieți înseamnă totul. Un maraton de 6 zile pentru viață, în care echipele implicate, de la donare la transplant, și-au transmis ștafeta rând pe rând și au funcționat cu o precizie aproape matematică în lupta contracronometru în care fiecare minut contează”, a anunțat Agenția. 

Când transformi moartea în viață

Agenția Națională de Transplant a explicat, detaliat, care au fost pașii urmați de medici și ce eforturi supraomenești au făcut pentru a putea salva sau îmbunătăți viața a 24 de pacienți:


Prin bunăvoința familiilor a doi pacienți aflați în moarte cerebrală, la Spital Clinic Județean de Urgență Bihor - Oradea  în decurs de câteva zile s-au realizat 2 intervenții de prelevare organe (ficat, rinichi) și țesuturi (cornee). Pentru intervențiile de prelevare au fost prezente echipele chirurgicale ale IC Fundeni pentru ficat, ICUTR Cluj pentru rinichi si Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice București pentru cornee. 

Sâmbătă, 05 august,  la Mirecurea Ciuc,  familia îndurerată a unui alt pacient, diagnosticat în moarte cerebrală la secția ATI a Spitalul Judetean Miercurea-Ciuc, găsea puterea de a ajuta alți oameni, de a oferi altor familii șansa de a-i avea pe cei dragi alături, fiind de acord cu donarea de organe și țesuturi. Pentru intervențiile de prelevare au fost prezente echipele chirurgicale ale Institutului Clinic Fundeni - pentru ficat, ICUTR Cluj - pentru rinichi, SCUOB – pentru cornee.


CITEȘTE ȘI:
 Institutul de Transplant Renal din Cluj: „Se fac eforturi susținute pentru siguranța pacientului”. Activitatea ICUTR se desfășoară într-un pod
Protest. Nicio cărămidă nu s-a pus la Centrul de Transplant din Cluj. Medic: „Să ne dea nouă terenul! Cu un hârleț și o lopată, noi făceam un spital”. VIDEO
Protest. Câte un transplant la 3 zile se face în POD la Cluj! Pacient: „Medicii merită un spital nou”/ Deputat: „Din o scânteie putem avea al doilea Colectiv” VIDEO

 

Un alt pacient român a fost salvat prin transplant hepatic datorită acordului de colaborare dintre Agenția Națională de Transplant și Agenția Executivă de Supervizare Medicală a Republicii Bulgaria, gestului plin de umanitate al familiei unui pacient aflat în moarte cerebrală la University Hospital „Sveti Georgi” Plovdiv, precum și eforturilor susținute ale echipelor medicale din cele două țări. Pentru intervenția de prelevare a grefei hepatice, luni, 07 august, la Plovdiv s-a deplasat echipa chirurgicală a Institutului Clinic Fundeni. 


Marți, 08 august, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov s-a realizat o nouă intervenție de prelevare de organe (ficat, rinichi) și țesuturi (cornee, osteotendinos) datorită gestului neprețuit făcut de  familia unui pacient diagnosticat în moarte cerebrală. Intervenţiile de prelevare au fost realizate de echipele  Institutului Clinic Fundeni pentru ficat şi  Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca pentru rinichi.  Corneea a fost prelevată de echipa Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice București, iar țesuturile osoase de echipa Băncii de Țesut a Spitalul Clinic Colentina. Ștafeta pentru viaţă a continuat miercuri, 09 august, la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași, acolo unde familia unui pacient declarat în moarte cerebrală a fost de acord cu donarea de organe. Intervențiile de prelevare au fost realizate de echipele chirurgicale ale Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe „Sf. Spiridon” – pentru ficat și Spitalul Clinic Dr. C I Parhon, Iasi  - pentru rinichi.

8 pacienți din Cluj, salvați prin transplant

Efortul lor a fost preluat  mai departe de echipele de chirurgi și anesteziști din cadrul centrelor de transplant care, cu multă măiestrie și pricepere, au redat viața pacienților a căror unică șansă este un transplant. Astfel,  5 pacienți pot spune că au învins moartea datorită intrevențiilor de transplant hepatic realizate cu succes la Centrul de Transplant Hepatic al Institutul Clinic Fundeni, iar un alt pacient a fost salvat prin transplant hepatic la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași.  

CITEȘTE ȘI:
 Tișe, apel către Ministerul Sănătății după protestul pacienților la Cluj: „Finanțați urgent Centrul Integrat de Transplant! În doi ani Transplantul ar fi în casă nouă”
4 pacienți au scăpat de tratamente chinuitoare datorită medicilor clujeni! 4 transplanturi, într-un timp foarte scurt: „Au fost ore intense”
Tânăr clujean de 30 de ani în stare gravă, salvat prin transplant de inimă! A fost internat de nenumărate ori în spital la Cluj și Târgu Mureș

 

Colectivu Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj a adus șansa la o viață normală pentru alți 8 pacienți,  iar 2 pacienți vor avea o viață mai bună datorită transplanturilor renale, realizate de profesioniștii de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Paron” Iași.    

8 pacienți își vor recăpăta vederea datorită intervențiilor de transplant cornee realizate la Spitalul  Clinic de Urgente Oftalmologice Bucuresti. 

„Foarte mulți pacienți, din întreaga țară, vor putea beneficia de transplanturi de țesuturi osteotendionoase ca urmare a efortului echipei Băncii de Țesut „Colentina. În spatele acestor victorii pentru viață stau miile de ore de muncă, de abnegație și dăruire a unor profesioniști care și-au dedicat viața și cariera acestei activități.Mulțumim încă o dată familiilor donatorilor şi echipelor de medici şi asistenţi care fac posibilă salvarea celor pentru care transplantul reprezintă singura şansă la viaţă! Transplantul înseamnă VIAȚĂ!”, a transmis Agenția Națională de Transplant.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Jos pălăria! Medicii clujeni l-au vindecat complet pe Tudor, un pacient care a suferit 22 de operații și a stat 8 săptămâni la ATI din cauza unei complicații grave

2194 de pacienți, pe lista de așteptare pentru transplant de rinichi la Cluj! La nivel național, aproape 400 pacienți au murit sperând

Un copil de 4 ani a primit un rinichi de la tatăl său! Transplantul dificil, efectuat de medicii din Cluj: „A fost ultima șansă”

abonare newsletter