Sănătate
Tăierea banilor de la sănătate din PNRR, „o crimă pentru sistemul sanitar”. Alin Tișe: „Guvernul trebuia să înlocuiască proiectele neviabile cu spitalele Clujului”
Guvernul taie bani din PNRR de la sănătate ca să instaleze panouri fotovoltaice, iar două proiecte mari de spitale, esențiale pentru Cluj și țară, rămân în continuare fără finanțare.
Alin Tișe, atac la Guvern și Ministerul Sănătății pentru că nu finanțează spitalele din Cluj / Foto: Facebook - Alin Tișe
Guvernul a trimis la Bruxelles o cerere de modificare a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), la care a adăugat și un nou capitol pentru energie, RePowerEU.
Astfel, Guvernul vrea să taie granturi totale de 740 de milioane de euro pentru spitale existente și noi, infrastructură prespitalicească, dotări pentru ATI nou-născuți și altele; dar și finanțarea de la proiecte de împădurire, puncte de încărcare de vehicule electrice și piste pentru biciclete.
CITEȘTE ȘI:
Din patru a rămas doar unul! Spitalul de Neurochirurgie, singurul care primește finanțare prin PNRR
În schimb, unul dintre cele mai importante proiecte adăugate este „Casa pentru eficiența energetică”, prin care Guvernul vrea să finanțeze cu 534 milioane de euro instalarea de panouri fotovoltaice pentru 34.000 de gospodării.
Două spitale esențiale pentru Cluj rămân nefinanțate
În acest context, șeful Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, acuză Guvernul de „crimă pentru sistemul sanitar” pentru că taie bani din PNRR de la spitale, iar în loc să-i redirecționeze altor obiective din sănătate, banii se duc spre alte domenii.
De asemenea, Tișe evidențiază că în Cluj există două proiecte mature - Spitalul Monobloc de Copii și Centrul Integrat de Transplant Multiorgan, care nu avansează fiindcă nu au finanțare. Ministerul Sănătății „tace și fuge”, mai susține președintele CJ Cluj, având în vedere că un spital din subordinea sa, ICUTR Cluj, funcționează într-un POD neautorizat, iar MS nu încearcă să caute soluții pentru relocare sau finanțarea unui nou centru:
„Tăierea banilor de la sănătate din PNRR este o crimă pentru sistemul sanitar. Clujul are cele mai mature două proiecte de spitale din țară:
1. Spitalul Monobloc de Copii, care deservește întreaga Transilvanie și România.
2. Centrul Integrat de Transplant Multiorgan - inimă, plămâni, ficat și rinichi - unic în România și SE Europei.
CITEȘTE ȘI:
Găsim finanțare pentru Spitalul de Copii și Centrul de Transplant? Șeful CJ: „Guvernul să și le asume ca proiecte de țară”
Institutul de Transplant Renal de la Cluj (subordonat MS) funcționează acum impropriu într-un pod, iar MS tace și fuge! Ambele proiecte ale CJC sunt în faza finală de LICITAȚIE PENTRU EXECUȚIE, nu în diverse faze inferioare! Guvernul trebuia să înlocuiască proiectele neviabile din listă cu aceste proiecte pe sănătate - fiind cele mai avansate din țară!!! Nu trebuia să reducă banii de la sănătate din PNRR! Existau proiecte viabile care puteau fi finanțate! PS: Iată cum arată spitalele propuse de noi pentru finanțare. Căutați în țară unul mai bun!”, a transmis Alin Tișe, șeful Consiliului Județean Cluj.
Transplanturi în pod, la Cluj
În prezent, transplantul se face la Cluj într-un pod neautorizat, în care oricând poate apărea o tragedie din cauza riscului mare de incendiu. De asemenea, pacienții sunt puși constant în pericol din cauza condițiilor insalubre ale spațiului care duc la infecții intraspitalicești.
În primăvară, deputatul Emanuel Ungureanu, alături de câțiva pacienți, a protestat la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal – Cluj-Napoca. Aceștia, dar și medicii care lucrează la ICUTR, au făcut nenumărate apeluri la autorități ca să finanțeze realizarea Centrului de Transplant Multiorgan, însă a fost în zadar.
Și Alin Tișe a mai solicitat finanțarea urgentă a Centrului Integrat de Transplant și a spus că în doi ani pacienții și medicii ar putea avea un spațiu adecvat, având în vedere că proiectul este realizat și lipsesc doar banii. Ministerul Sănătății ignoră în continuare acest subiect.
CITEȘTE ȘI:
Tișe îl acuză pe Rafila că blochează construcția de spitale noi la Cluj: „Are un război cu medicii din Cluj”
În ceea ce privește Spitalul Pediatric Monobloc, acesta va reprezenta un nou standard în materie de servicii medicale pentru copii în România și se află deja în fază avansată de licitație, iar constructorul pentru acest obiectiv ar urma să fie desemnat înainte de finalul anului. Proiectul urmărește conceptul de „spital monobloc”, reunind astfel toate secțiile și departamentele de pediatrie din județ într-un singur loc. Prin aducerea laolaltă a tuturor secțiilor, se asigură o coordonare mai eficientă și este evitată „plimbarea” pacienților între secții din locații diferite. Ce-i lipsește acum este doar finanțarea.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: