Sănătate

Medicii de familie din Cluj solicită CNAS plata integrală a serviciilor medicale și amenință cu reducerea activității. „Pacienții nu pot beneficia de propriile lor asigurări de sănătate”

Medicii de familie din Cluj, dar și din alte județe ale țării solicită Casei Naționale de Asigurări de Sănătate plata serviciilor prestate. Recent, salariații caselor de asigurări de sănătate au protestat, nemulțumiți de salariile mici.

Consultație medicină primară/Foto: pexels.com Consultație medicină primară/Foto: pexels.com

 

 


Organizaţiile patronale ale medicilor de familie din țară, inclusiv din Cluj, denunță plata parțială a serviciilor de medicină primară oferită pacienților și cer caselor județene de asigurări de sănătate, inclusiv structuri centrale CNAS, respectarea contractului de furnizare a serviciilor medicale. 

 


Activitatea medicilor de familie ar putea fi „temporizată”

„Organizaţiile patronale ale medicilor de familie din județele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Bucureşti-Ilfov, Cluj, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Gorj, Iași, Mureș, Sibiu, Timiș, Vâlcea, Vrancea, aducem în atenția caselor județene de asigurări de sănătate și CNAS că termenul contractual de plată integrală pentru serviciile de medicină primară efectuate în luna octombrie 2023 nu este respectat. Acest fapt reprezintă o încălcare unilaterală a contractului de furnizare de servicii medicale..

Plata parțială, în proporție de 60-70%, este inacceptabilă, această clauză nefiind cuprinsă în contractul asumat bilateral. Menționăm că nu este un incident singular și vă reamintim că în precedentul apropiat ați avut o întârziere de plată de aproximativ 14 zile pe care nu v-ați asumat-o”, informează Patronatul medicilor de familie Cluj., prin intermediul unui mesaj publicat pe pagina de Facebook. 


CITEȘTE ȘI: 
Medicii de familie din Cluj, neplătiți de o lună. „Riscăm penalități de la ANAF”

Spunem public că pacienții care nu pot beneficia de propriile lor asigurări de sănătate sunt strict sub incidența răspunderii dumneavoastră. Vă sugerăm să explicați asiguraților dumneavoastră care pot fi consecințele lipsei furnizării de servicii medicale în medicina primară”, semnalează în cadrul unei informări reprezentanții Patronatului medicilor de familie Cluj. 

Aceștia au solicitat CNAS și CJAS identificarea unor soluții urgente pentru a asigura plata corectă și la timp a serviciilor medicale efectuate de medicii de familie, pentru a se evita impactul negativ asupra accesului pacienților la îngrijiri medicale primare de calitate.


În caz contrar, medicii de familie susțin că vor își „temporiza” activitatea.

„În cel mult două zile de la data prezentei, în lipsa măsurilor de remediere a problemelor semnalate, vom temporiza toată activitatea medicală programabilă”, arată sursa citată. 


Nu este prima dată când activitatea medicilor de familie din Cluj a fost periclitată, prin întârzierea plăților pentru serviciile medicale oferite pacienților. În septembrie 2023, plata serviciilor medicale oferite pacienților a fost întârziată cu o lună de zile

Venituri mai mari pentru angajații Caselor de Asigurări de Sănătate

Recent, salariații din casele de asigurări de sănătate încheie protestul început în 2 noiembrie, după ce legea care permite majorarea salariilor angajaților din acest sistem a fost adoptată în Camera Deputaților. 

La începutul acestei luni, angajații Caselor de Sănătate din toată țara au declanșat un protest pe perioadă nedeterminată pentru a cere majorarea veniturilor. 

Protestele angajaţilor de la Caselor de Asigurări de Sănătate s-au desfăşurat în toate judeţele ţării, inclusiv în Cluj, în condiţiile în care salariile au rămas neschimbate din 2018.

Ulterior, protestul angajaţilor Caselor Naţionale de Asigurări de Sănătate, ce trebuia să aibă loc în 14 noiembrie, în Piaţa Victoriei, a fost anulat, ca urmare a adoptării în Parlament a proiectului de lege ce viza majorarea salariilor. 

La rândul său, președintele CNAS, Andrei Baciu, a anunțat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că în urma  discuțiilor pe care tocmai le-a avut cu liderii sindicali, a fost asigurat că „angajații caselor de asigurări de sănătate vor începe de astăzi efectuarea plăților pentru spitale, servicii medicale și medicamente”, a notat Andrei Baciu

Președintele CNAS, Andrei Baciu, anunța „deblocarea crizei din sănătate”, în urma protestului angajaților caselor de Asigurări de Sănătate din țară/Foto: Andrei Baciu Facebook.com

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Medicii de familie din Cluj, neplătiți de o lună. „Riscăm penalități de la ANAF”.

Medicii de familie din Cluj acuză proasta funcționare a platformei informatice. „Profundă lipsă de respect față de pacienții din România”

Ultimele Stiri
abonare newsletter