Sănătate

Eliminarea parțială a „taxei pe boală”, criticată de pacienții cronici. „Boli cronice nu înseamnă doar cancer. La fel de invalidante sunt și alte boli”.

Măsura de eliminare parțială a „taxei pe boală”, adoptată joi de Guvernul PSD-PNL, este criticată de pacienții cronici din cauza caracterului „incorect și discriminatoriu” al legii.

Măsura eliminării parțiale a „taxei pe boală”, criticată de pacienții cronici/Foto: pexels.com Măsura eliminării parțiale a „taxei pe boală”, criticată de pacienții cronici/Foto: pexels.com

 

 


Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, scutirea de la plata contribuţiilor sociale pentru concediile medicale doar  în cazul gravidelor, mamelor cu copii bolnavi, al pacienţilor cu afecţiuni oncologice şi pentru cazurile de urgenţă.

CITEȘTE ȘI: 
„Taxa pe boală”, eliminată doar pentru anumite categorii de pacienți. Cine este scutit de plata impozitului pe concediu medical.

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România a catalogat drept „incorect şi discriminatoriu” faptul că Guvernul a adoptat joi scutirea de la plata contribuţiilor sociale pentru concediile medicale doar în cazul gravidelor, mamelor cu copii bolnavi, al pacienţilor cu afecţiuni oncologice şi pentru cazurile de urgenţă, fără a fi cuprinşi toţi pacienţii cronici.


Ordonanța care elimină parțial „taxa pe boală”, contestată pe căi legale

Reprezentanții pacienților cronici susţin că vor ataca viitoarea lege în cazul în care va fi adoptată în forma ordonanţei de urgenţă.

„Solicităm să vă ţineţi promisiunile făcând ca pacienţii cronici să nu fie de două ori pedepsiţi. Dacă legea va ieşi în această formă, ca reprezentanţi ai pacienţilor cu boli cronice şi boli rare o vom ataca pe toate căile posibil”, potrivit unui mesaj al Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) publicat pe pagina de Facebook


De altfel, după cum semnalează sursa citată, boli cornice nu înseamnă doar afecțiuni oncologice, situație în care o întreagă categorie de pacienți a fost pur și simplu uitată de guvernanți, devenit bună de plată. 

„Concediile medicale nu sunt o sursă de venit! Sunt incluse în dreptul fundamental al cetăţenilor acestei ţări şi nu pot fi tratate în alt fel! Şi, noi, cei din Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, vrem să vă reamintim că boli cronice nu înseamnă doar cancer. 


La fel de invalidante sunt si alte boli, precum bolile cardiovasculare, AVC, scleroza multiplă, boli rare sau inflamatorii reumatismale. Ca să nu mai menţionăm tuberculoza sau HIV/SIDA. Şi din păcate un pacient cu tuberculoză este nevoit să stea în concediu medical timp de şase luni sau doi ani. (...).

Ar trebui să descoperiţi acele cazuri de fraudă şi nu să pedepsiţi pe toată lumea, pentru că este şi incorect şi discriminatoriu", afirmă reprezentanţii COPAC.


Concediile medicale, taxate suplimentar de politicieni

Angajații români care se îmbolnăvesc și au nevoie de concediu medical vor primi sume mai mici pentru perioada de îngrijiri medicale, după ce Guvernul PSD-PNL a introdus de la 1 ianuarie o nouă taxă de 10% din salariu brut. 

Doar anumite categorii vor fi scutite de „taxa pe boală”, iar restul pacienților vor fi buni de plată. Joi, Executivu a adus un amendament prin care sunt scutite de plata indemnizației de la plata contribuţiei sociale pentru indemnizaţiile de concediu medical doar pacienţii cu afecţiuni oncologice, mamele cu copii bolnavi și gravidele, precum și cazurile de urgență.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

„Taxa pe boală”, eliminată doar pentru anumite categorii de pacienți. Cine este scutit de plata impozitului pe concediu medical.

abonare newsletter