Sănătate

O fetiță de 18 luni, născută surdă, aude după o operație INOVATOARE de doar 16 minute - VIDEO

Fetița s-a născut incapabilă să audă, din cauza neuropatiei auditive. Este prima persoană din lume care a participat la un studiu de terapie genetică, iar acum poate auzi, după o operație de doar 16 minute.

Opal Sandy, în vârstă de 18 luni, poate auzi după o operație în prmieră. Foto: Lorentzuv Faktor / X Opal Sandy, în vârstă de 18 luni, poate auzi după o operație în prmieră. Foto: Lorentzuv Faktor / X

 

 


Opal Sandy, în vârstă de 18 luni, aude după ce a devenit prima persoană din lume care a participat la un nou studiu de terapie genetică, conform Sky News.

 


Fetița britanică s-a născut complet surdă din cauza neuropatiei auditive, care întrerupe impulsurile nervoase de la urechea internă la creier.

Dar auzul fetiței de 18 luni este acum aproape normal - și s-ar putea îmbunătăți și mai mult - după ce a fost supusă unui tratament unic.


Opal a primit o perfuzie care conține o copie funcțională a genei, la Spitalul Addenbrooke din Cambridge, iar șeful studiului, profesorul Manohar Bance, a declarat că rezultatele au fost „mai bune decât am sperat”. El speră că medicii ar putea vindeca și alte persoane cu acest tip de surditate.

„Avem rezultate de la Opal care sunt spectaculoase - atât de aproape de o restaurare normală a auzului. Așa că sperăm că ar putea fi un potențial remediu", a declarat acesta.


Terapie genetică inovatoare oferă speranță copiilor născuți cu deficiențe de auz

Neuropatia auditivă poate fi cauzată de un defect în gena OTOF, care produce o proteină numită otoferlin și care permite celulelor din ureche să comunice cu nervul auditiv.

Opal, din Oxfordshire, a primit o infuzie de genă funcțională în urechea dreaptă în timpul unei intervenții chirurgicale în septembrie.


CITEȘTE ȘI:
O boală face ravagii. Copiii riscă să moară din cauza refuzului de a se vaccina

Părinții ei au observat schimbări în doar patru săptămâni, iar îmbunătățirile au fost mai „vizibile” 24 de săptămâni mai târziu.

Jo și James Sandy, ambii în vârstă de 33 de ani, au declarat că au fost „uimiți" atunci când fetița a răspuns la testele de sunet acasă, fără implantul cohlear, modalitatea obișnuită de tratare a afecțiunii.

„Am crezut că a fost o întâmplare, dar am repetat testul de câteva ori și auzea", a spus mama.

„Ultima dată ni s-a spus că are un auz aproape normal", a adăugat ea.

Fetiță de 18 luni cu neuropatie auditivă aude după o operație de doar 16 minute

Intervenția chirurgicală a fost foarte asemănătoare cu montarea unui implant cohlear, potrivit profesorului Bance.

Urechea internă (cohleea) a fost deschisă, iar tratamentul a fost introdus cu ajutorul unui cateter timp de 16 minute.

Experții spun că acest lucru ar putea marca o „nouă eră" în tratarea surdității. 

Un al doilea copil care a suferit aceeași operație înregistrează, de asemenea, rezultate pozitive.

Rezultatele studiului au fost prezentate la conferința Societății Americane de Terapie Genică și Celulară din Baltimore.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

O criză globală de sănătate se profilează la orizont. Tot mai mulți oameni se confruntă cu o afecțiune devastatoare

abonare newsletter