Sănătate

Aceste alimente obișnuite duc la deces prematur

O cercetare de amploare, desfășurată pe parcursul a trei decenii, a scos la iveală legătura între anumite produse alimentare pe care le consumăm în mod obișnuit și riscul crescut de deces timpuriu.

Alimentele periculoase pot crește riscul de moarte. Foto: pexels.com Alimentele periculoase pot crește riscul de moarte. Foto: pexels.com

 

 


Descoperirea a stârnit un val de reacții în rândul experților în nutriție, care avertizează asupra potențialelor consecințe grave asupra sănătății. 

 


Investigația științifică a urmărit obiceiurile alimentare ale peste 100.000 de persoane pe o perioadă de 30 de ani. A evidențiat un fapt alarmant: consumul excesiv de alimente ultraprocesate crește semnificativ șansele de a muri prematur. 

Cercetătorii au constatat că indivizii care au consumat cele mai multe alimente ultraprocesate au avut un risc cu 4% mai mare de a muri din orice cauză și un risc cu 9% mai ridicat de a deceda din cauze neurodegenerative.


Studiu pe 30 de ani: Alimentele pe care le consumi în mod obișnuit pot duce la deces premature

Dar nu toate alimentele ultraprocesate sunt la fel de periculoase. Studiul a arătat că unele produse, cum ar fi carnea procesată, sucurile și băuturile îndulcite cu zahăr sau îndulcitori artificiali, prezintă cele mai mari riscuri. 

În schimb, cerealele integrale ultraprocesate nu au fost asociate cu aceleași pericole.


„Asocierea pozitivă este determinată în principal de câteva subgrupuri, inclusiv carnea procesată și băuturile îndulcite cu zahăr sau îndulcite artificial", a explicat Dr. Mingyang Song, autorul principal al studiului.

CITEȘTE ȘI:
Zahărul, nociv pentru organism. Problemele majore cauzate de consumul excesiv și alternativele sănătoase.

Totuși, experții nu recomandă renunțarea completă la alimentele ultraprocesate, deoarece unele dintre ele, cum ar fi pâinea integrală, conțin substanțe nutritive benefice. 


Alimentele obișnuite care cresc riscul de deces premature. Studiu pe 30 de ani

În schimb, ei sugerează evitarea sau limitarea consumului de carne procesată, sucuri și băuturi îndulcite cu zahăr sau îndulcitori artificiali.

Deși studiul oferă informații valoroase, cercetătorii recunosc că mai sunt multe aspecte de descoperit. De exemplu, nu se știe încă exact ce componente ale alimentelor ultraprocesate sunt cele mai dăunătoare pentru sănătate. 

De asemenea, este important să se acorde atenție întregului model alimentar, nu doar unei singure categorii de alimente.

„Dacă oamenii mențin o dietă în general sănătoasă, nu cred că trebuie să se sperie", a subliniat Dr. Song. 

„Modelul alimentar general este încă factorul predominant care determină rezultatele în materie de sănătate".

Specialiștii recomandă o dietă variată, bogată în fructe, legume colorate și cereale integrale, cu atenție la conținutul nutrițional al alimentelor ultraprocesate pe care le consumăm ocazional. Echilibrul este esențial, deoarece niciun aliment nu este complet bun sau rău, ci conține atât elemente benefice, cât și potențial dăunătoare, în funcție de cantitatea consumată.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

5 alimente pe care să le consumi pentru o viață mai lungă și mai sănătoasă, conform studiilor

Ultimele Stiri
abonare newsletter