Sănătate

Coșmarurile dese, semn îngrijorător pentru sănătate?

Adulții care se confruntă frecvent cu vise urâte ar putea avea un risc mai mare de a face demență pe măsură ce înaintează în vârstă. Când devin un semnal de alarmă?

Coșmarurile dese sunt un semnal de alarmă pentru sănătatea mintală și riscul de demență. Foto: pexels.com Coșmarurile dese sunt un semnal de alarmă pentru sănătatea mintală și riscul de demență. Foto: pexels.com

 

 


Deși coșmarurile sunt un fenomen comun, dacă apar săptămânal, ar putea fi un semnal de alarmă pentru sănătatea mintală.

 


Cercetătorii au descoperit o legătură îngrijorătoare între coșmarurile dese și declinul cognitiv. 

Un studiu publicat în eClinicalMedicine a analizat datele a peste 3.000 de adulți, atât tineri, cât și vârstnici.


Rezultatele arată că persoanele de vârstă mijlocie (35-64 de ani) care au coșmaruri cel puțin o dată pe săptămână erau de patru ori mai predispuse să sufere un declin cognitiv în următorul deceniu, comparativ cu cei care rareori aveau vise urâte.

Persoanele cu coșmaruri săptămânale, mai predispuse la demență în următorul deceniu 

La persoanele vârstnice (79 de ani și peste), riscul de a dezvolta demență era de două ori mai mare în rândul celor cu coșmaruri frecvente.


„Coșmarurile ar putea fi unul dintre primele semne ale unei afecțiuni neurodegenerative subiacente, cum ar fi boala Alzheimer sau Parkinson, care se instalează cu mulți ani înainte de diagnostic", explică Dr. Abidemi Otaiku, autorul principal al studiului.

CITEȘTE ȘI:
Studiu șocant. Consumul de junk food în copilărie duce la probleme serioase de memorie mai târziu

„Cel mai bun mod de a face față demenței este de a preveni apariția acesteia și știm că există mai mulți factori de risc modificabili - o dietă proastă, lipsa de exerciții fizice, fumatul și consumul excesiv de alcool" a declarat Otaiku. 


Coșmarurile recurente, un posibil indicator precoce al bolilor neurodegenerative precum Alzheimer sau Parkinson

„Dacă putem identifica persoanele care prezintă un risc ridicat de a se îmbolnăvi de demență cu câțiva ani sau chiar zeci de ani mai devreme, am putea fi capabili să încetinim apariția sau poate chiar să o prevenim cu totul."

Descoperirea a fost mai accentuată în cazul bărbaților vârstnici, care erau de cinci ori mai predispuși la demență dacă aveau coșmaruri săptămânale, comparativ cu femeile.

Chiar dacă sunt necesare cercetări suplimentare, utilizarea coșmarurilor ca indicator de risc ar putea ajuta la depistarea precoce a demenței și intervenții timpurii pentru a încetini declinul cognitiv.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

10 semne timpurii. Cum să recunoști rapid simptomele bolii Parkinson, pe lângă tremur

Ultimele Stiri
abonare newsletter