Sănătate

Pacienții neasigurați vor beneficia de servicii medicale pentru depistarea bolilor grave. În România sunt peste 3 milioane de persoane neasigurate.

În scopul depistării unor afecţiuni grave, pacienții neasigurați vor beneficia de pachete de servicii medicale decontate, potrivit noului contract-cadru care va intra în vigoare de la 1 iulie.

CNAS anunță servicii medicale pentru pacienții neasigurați, în scopul prevenirii bolilor grave. De când se aplică? Foto: pexels.com CNAS anunță servicii medicale pentru pacienții neasigurați, în scopul prevenirii bolilor grave. De când se aplică? Foto: pexels.com

 

 


De asemenea, serviciile gratuite pentru pacienţii neasiguraţi vor fi incluse în Planul Naţional de Cancer și vor fi decontate de la bugetul de stat. Potrivit datelor oficiale, în România sunt 207.722 de pacienţi cu cancer, inclusiv 2.700 de copii minori care suferă de afecţiuni oncologice, potrivit datelor prezentate în februarie 2024 de reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. 

Servicii medicale pentru pacienții neasigurați

Preşedintele Casei Naţionale de Sănătate (CNAS), Valeria Herdea, a anunțat, miercuri, că după 1 iulie, când va intra în vigoare Contractul-cadru a serviciilor medicale oferite pacienților, ca noutate acesta prevede pentru cei neasigurați pachete de servicii în scopul depistării unor afecţiuni grave, precum cancer, hepatită, HIV/SIDA la gravide.


CITEȘTE ȘI: 
Persoanele neasigurate vor avea acces la servicii de diagnostic precoce pentru afecţiunile oncologice. De când se aplică?

Din totalul celor circa 3 milioane de persoane neasigurate, doar 250.000 de români sunt înscriși la medicul de familie. 

„Se preconizează ca medicii de familie să poată trimită persoanele neasigurate pentru investigaţii în caz de suspiciune de afecţiuni oncologice, hepatite B şi C şi virusul HIV la gravide, servicii care vor fi decontate de Casa Naţională de Sănătate. Ca urmare a negocierilor, reuşim să stabilizăm situaţia în sistemul medical. (...) Atât în asistenţa medicală primară, cât şi în ambulatoriul de specialitate se vor menţine valorile de puncte, astfel ca oamenii să poată avea predictibilitate şi sustenabilitatea activităţii lor, nu la valori nemaipomenite, dar măcar la nivelul în care să îşi poată desfăşura activitatea. (...) Ne-am dori o finanţare mult mai bună, dar în condiţiile actuale credem că este un deziderat atins.(...) Tot în contractul-cadru, se prevede că se pot desfăşura activităţi de prevenţie, începând cu adolescenţii", a afirmat Valeria Herdea, miercuri, într-o conferinţă de presă.


Valorile de punct pentru serviciile medicale ar putea fi rediscutate din toamnă, în urma rectificării bugetare, potrivit estimărilor CNAS.

Aproape 200 de localități, fără medic de familie

Deși educația pentru sănătate rămâne o priorittate, iar românii sunt îndemnați să apeleze la serviciile medicilor de familie măcar o dată pe an, aproape 200 de localități din țară nu au medici de familie. 


„Nu putem spune că totul este rezolvat. La acest moment există 190 de localităţi fără medic de familie sau puncte de lucru ale medicilor de familie din alte localităţi. Mai sunt alte 1.043 de localităţi cu deficit de personal medical din punct de vedere al medicului de familie şi un necesar de 1.529 de medici de familie. Îmbătrânirea populaţiei medicale impune măsuri de retenţie a personalului medical, de îmbunătăţire a condiţiilor pe care noi le oferim acestui personal”, a a avertizat Valeria Herdea, directorul CNAS.

CITEȘTE ȘI: 
Cardul de sănătate va fi disponibil în format electronic. Ce se întâmplă cu cardurile în format fizic?

În prezent, peste două milioane de persoane beneficiază de programele naţionale curative.


„Există 5,5 milioane de pensionari şi copii care au nevoie să aibă acces la îngrijire. Punem accent pe îngrijirea gravidei, copilului, nu în ultimul rând, pe vârsta extremă şi, în primul rând pe prevenţie pentru fiecare segment de vârst”, a menţionat Herdea.

Potrivit datelor oficiale, în prezent sunt aproximativ 16,5 milioane de asiguraţi şi 3 milioane de persoane neasigurate, din care doar 250.000 de persoane neasigurate înscrise la medicul de familie, după 1 octombrie 2022.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

România are peste 200.000 de pacienți oncologici. Derapajele privind acordarea concediilor medicale, sub 1%. Președinte CNAS: „Este dramatic pentru starea de sănătate a unei populaţii”

România va avea un registru al bolnavilor oncologici, până la finalul anului 2024. Ministrul Sănătății: „Datele pacienților vor fi introduse acolo unde sunt diagnosticaţi”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter