Sănătate

Tatuajele ar putea declanșa o formă rară de cancer

Ai un tatuaj? Fii atent! Un studiu recent a arătat că persoanele cu tatuaje au un risc cu 21% mai mare de a dezvolta un tip rar de cancer al sângelui, numit limfom.

Un studiu suedez avertizează că tatuajele pot crește riscul de cancer. Foto: pexels.com Un studiu suedez avertizează că tatuajele pot crește riscul de cancer. Foto: pexels.com

 

 


Cercetătorii suedezi, conduși de Dr. Christel Nielsen de la Universitatea Lund, au analizat peste 11.000 de persoane, dintre care 2.938 aveau limfom. Rezultatele au arătat că 21% dintre cei cu limfom aveau tatuaje, comparativ cu 18% din grupul de control format din persoane fără limfom, conform metro.co.uk.

 


După ce au analizat alți factori, precum fumatul și vârsta, cercetătorii au descoperit că riscul de a dezvolta limfom era cu 21% mai mare în rândul celor care erau tatuați.

Pericolul de sub cerneală: Tatuajele pot crește riscul de limfom, avertizează cercetătorii

Deși nu este clar exact de ce se întâmplă acest lucru, se crede că cerneala de tatuaj poate declanșa o inflamație în organism, care poate duce la cancer în timp.


Ce este limfomul?

Limfomul este un tip de cancer al sângelui care afectează sistemul limfatic, o rețea de vase și glande care ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor. Există două tipuri principale de limfom: Hodgkin și non-Hodgkin.

Simptomele limfomului pot include transpirații nocturne abundente, febră inexplicabilă, pierdere în greutate inexplicabilă, oboseală, mâncărimi ale pielii sau ganglioni limfatici umflați.


CITEȘTE ȘI:
„Medicul de familie a crezut că e o răceală. Am plătit analizele și era cancer” - VIDEO

Nu intrați în panică! Riscul general de a dezvolta limfom este mic, iar majoritatea persoanelor cu tatuaje nu vor avea niciodată probleme.

Tatuaj și cancer: riscul crește cu 21%, conform unui studiu suedez

Cu toate acestea, este important să fiți conștienți de riscuri și să luați măsuri de precauție, precum o discuție cu medicul, alegerea unui salon acreditat, curat, ace și echipamente sterile.


Este important de reținut că studiul a analizat doar un anumit tip de cancer (limfom) și nu se știe dacă tatuajele cresc riscul și pentru alte tipuri de cancer.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma această legătură și pentru a înțelege mai bine mecanismele implicate.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Drama unei femei care a ignorat tratamentul pentru cancer: „Era să mor”

Ultimele Stiri
abonare newsletter