Sănătate

Cele patru „elemente ucigașe" care fac 2,7 milioane de victime pe an în Europa

Un raport revoluționar al Organizației Mondiale a Sănătății trage un puternic semnal de alarmă asupra a ceea ce a identificat ca fiind patru „elemente ucigașe" responsabile pentru milioane de decese anuale în Europa.

Tutunul, alcoolul, mâncarea procesată și combustibilii fosili ucis anual 2,7 oameni în Europa. Foto: pexels.com Tutunul, alcoolul, mâncarea procesată și combustibilii fosili ucis anual 2,7 oameni în Europa. Foto: pexels.com

 

 


Organizația Mondială a Sănătății lansează un atac fără precedent la adresa daunelor uriașe provocate sănătății de marile corporații și produsele lor. Într-un nou raport, OMS acuză direct tutunul, combustibilii fosili, alimentele ultraprocesate și alcoolul de a fi responsabile pentru peste 7.400 de decese zilnice în cele 53 de state europene.

 


Cifrele prezentate sunt alarmante: cele patru industrii „ucigașe" cauzează aproximativ 2,7 milioane de decese pe an în Europa, scrie The Guardian

OMS descrie tacticile folosite de industrii pentru a-și spori profiturile, printre care exploatarea persoanelor vulnerabile prin marketing agresiv, inducerea în eroare a consumatorilor și obstrucționarea reglementărilor de interes public.


„Un număr mic de corporații transnaționale exercită o putere semnificativă asupra contextelor politice și juridice, subminând eforturile de reducere a fumatului, a consumului de alcool și a obezității - cele mai mari cauze ale îmbolnăvirilor evitabile", se arată în raport.

OMS avertizează: Tutunul, alcoolul, fast-food-ul și poluanții, cele 4 "elemente ucigașe" care provoacă 2,7 milioane de decese pe an în Europa 

Statistic, tutunul provoacă peste 1 milion de decese pe an în Europa, combustibilii fosili aproape 600.000, alcoolul peste 400.000, iar alimentele ultraprocesate, carnea procesată, băuturile îndulcite și produsele grase și sărate, peste 350.000 de decese anuale.


CITEȘTE ȘI:
Invenție remarcabilă care ne scapă de boli

„Cu excepția notabilă a legilor privind comercializarea tutunului, eforturile globale de reglementare a marketingului dăunător au fost, în cel mai bun caz, sub așteptări", conchide raportul OMS.

Organizația îndeamnă guvernele să impună restricții mult mai stricte privind practicile monopoliste, lobby-ul industriilor dăunătoare și să acorde prioritate sănătății publice în fața intereselor comerciale. 


Raport șoc al OMS: Patru industrii "ucigașe" fac anual 2,7 milioane de victime în Europa

Un stil de viață sănătos este esențial pentru prevenirea bolilor grave, avertizează experții.

„Pentru prea mult timp am considerat că factorii de risc sunt în mare parte legați de alegerile individuale. Trebuie să reformulăm problema ca fiind una sistemică, în care politica trebuie să contracareze mediile de hiperconsum", a declarat Frank Vandenbroucke, viceprim-ministrul belgian.

Reprezentanții industriilor vizate resping însă criticile OMS și pun sub semnul întrebării metodologia folosită, într-o postură defensivă față de evidențele prezentate în acest raport revoluționar.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

 

CITEȘTE ȘI:

La abur, fierte sau prăjite? Cum influențează gătitul pierderile de nutrienți din alimente.

Ultimele Stiri
abonare newsletter