Sănătate

Ciupercile chiar pot reduce riscul de cancer la jumătate? Ce spun experții

Ciupercile pot fi un aliat în lupta împotriva cancerului? Un studiu recent sugerează că da.

Cei care consumă 18 grame de ciuperci pe zi au un risc de cancer cu 45% mai mic decât cei care nu consumă. Foto: pexels.com Cei care consumă 18 grame de ciuperci pe zi au un risc de cancer cu 45% mai mic decât cei care nu consumă. Foto: pexels.com

 

 


Consultantul nutrițional Lori Shemek a stârnit interesul online săptămâna trecută. „Cancerul urăște în mod absolut ciupercile", a spus ea. 

 


Afirmația se bazează pe un studiu din 2021 realizat de Penn State University, care a constatat o reducere semnificativă a riscului de cancer la persoanele care consumă ciuperci.

Studiul a demonstrat că cei care consumă 18 grame de ciuperci pe zi (aproximativ 1/8 - 1/4 cană) au un risc de cancer cu 45% mai mic decât cei care nu consumă ciuperci. Cercetătorii atribuie beneficiul ergotioneinei, un antioxidant puternic din ciuperci care protejează celulele.


Ciuperci vs. cancer: Risc redus cu 45%?

Alte studii au asociat consumul de ciuperci cu un risc mai mic de cancer de prostată și de sân. Extractele de ciuperci sunt utilizate frecvent ca adjuvant la tratamentele împotriva cancerului în Japonia și China, datorită conținutului bogat de vitamina D, esențială pentru sistemul imunitar, conform The New York Post.

Ciupercile medicinale, precum Ganoderma lucidum (reishi), Trametes versicolor sau Coriolus versicolor (coada de curcan), Lentinus edodes (shiitake) și Grifola frondosa (maitake), pot fi dificil de găsit în magazinele alimentare. Ciupercile shiitake pot fi achiziționate întregi, în timp ce celelalte sunt disponibile sub formă de suplimente online sau în magazinele naturiste.


CITEȘTE ȘI:
Așa poți SLĂBI cu apă minerală. Câte sticle trebuie să bei zilnic, conform medicilor.

Este important de reținut că autoritățile sanitare americane nu a aprobat utilizarea ciupercilor medicinale pentru tratarea cancerului. Deși studiile pe animale și celule au demonstrat potențialul benefic al compușilor din ciuperci, cercetările clinice la oameni sunt limitate.

Dieta cu ciuperci: Scade riscul de cancer?

Experții recomandă o dietă bogată în legume, fructe, cereale integrale, fasole și alte alimente vegetale pentru a reduce riscul de cancer. Ciupercile pot fi un plus gustos și nutritiv la o astfel de dietă, dar nu trebuie considerate un tratament exclusiv pentru cancer.


Până la finalizarea studiilor clinice ample, este recomandată consultarea medicului cu privire la consumul de ciuperci medicinale ca adjuvant la tratamentele împotriva cancerului.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Coșmarurile dese, semn îngrijorător pentru sănătate?

abonare newsletter