Sănătate

Sfatul medicului: Cum ne protejăm de arsurile solare? Atenție, părinți, pielea copiilor este foarte sensibilă la arsuri solare!

Vara a sosit cu zilele sale lungi și însorite, invitându-ne să petrecem mai mult timp în aer liber. Cu toate acestea, în timp ce bucuriile verii sunt numeroase, soarele puternic poate reprezenta o amenințare serioasă, mai ales pentru cei mici.

Copil care se răcorește| Foto: arhivă monitorulcj.ro Copil care se răcorește| Foto: arhivă monitorulcj.ro

 

 


Pe măsură ce zilele de vară devin tot mai fierbinți, protecția împotriva arsurilor solare devine esențială, în special pentru copii. 

 


Pielea sensibilă a celor mici este mult mai susceptibilă la efectele nocive ale soarelui, ceea ce poate duce la arsuri severe și la alte probleme de sănătate pe termen lung.

Protecția solară, esențială pentru cei mici

Protecția solară este esențială pentru sănătatea și bunăstarea copiilor noștri. Adoptând măsuri simple, dar eficiente, putem preveni arsurile solare și asigura o vară sigură și plăcută pentru toți. Părinți, nu uitați, pielea copiilor este fragilă și are nevoie de protecție constantă împotriva razelor nocive ale soarelui.


Pielea copiilor este mai subțire și produce mai puțină melanină, pigmentul care oferă o oarecare protecție naturală împotriva razelor UV. De asemenea, copiii tind să petreacă mai mult timp afară, crescând riscul de expunere excesivă la soare.

CITEȘTE ȘI:
Sfatul medicului: Cum ne protejăm de caniculă? Atenție, cardiaci, e periculos la soare!

„Atenție la copii, ei se deshidratează foarte repede. Cremele solare trebuie puse după ora 9-10 la copii obligatoriu. Protecția solară trebuie să aibă peste 30 SPF. Copilul până la 7 ani trebuie protejat mai ales că soarele de acum nu este cel de acum 10 ani, este mai puternic.
Atenție și cei care merg la piscină sau lacuri pentru că gradul de afectare a pielii este mai mare deoarece este vorba de razele solare care sunt reflectate de apă. Mult mai ușor faci o hipertemie sau afectare a pielii”, a declarat pentru monitorulcj.ro Dr. Horia Simu, managerul Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Cluj.


Cum ne protejăm de arsurile solare?

În prezent arsurile se clasifică în trei grade, în funcție de gravitate (grad 1,2 și 3). Arsurile de gradul 1 sunt cele mai puțin severe, iar cele de gradul 3 sunt cele mai grave.

Arsurile de gradul I: Arsurile de gradul I duc la distrugere tegumentară minimă, fiind numite și arsuri superficiale. Acestea afectează doar epidermul care este stratul superficial al pielii.


Epidermul se vindecă rapid iar semnele de pe piele dispar pe măsură ce țesutul redevine sănătos, cu aspect normal.

Arsurile de gradul II: Arsurile de gradul II afectează epidermul și dermul, fiind mai severe decât arsurile de gradul I. Regiunea care a fost arsă este extrem de roșie și cu flictene pline cu lichid. Față de arsurile de gradul I care se vindecă în câteva zile, acestea pot dura și trei săptămâni.

Arsurile de gradul III: Arsurile de gradul III sunt cele mai severe. Acestea afectează toate straturile pielii, inclusiv anexele cutanate precum firele de păr. Arsurile de acest tip nu se tratează acasă. Fără intervenția medicului de specialitate, aceste tipuri de arsuri pot lăsa cicatrici în urma vindecării. 

Pentru a evita arsurile solare este important să ne protejăm de contactul direct cu soarele.

„(Cum ne protejăm de arsurile solare? - n.red.) Acoperire, umbră. Cât mai puțin contact direct cu soarele”, a adăugat Horia Simu.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Iaurtul sau laptele pus pe arsură poate duce la INFECȚIE. Cum tratăm acasă arsurile pielii fără să ajungem la spital?

Căldură mare la Cluj! Spații de răcorire pe vreme de caniculă, amenajate de Primăria Cluj-Napoca.

Ultimele Stiri
abonare newsletter