Sănătate
„Ceaţa cerebrală”, un simptom al COVID-ului de lungă durată. Ce spun studiile.
„Ceaţa cerebrală”, un simptom al COVID-ului de lungă durată. Deşi „ceaţa cerebrală” nu este un termen medical, o recunoşti atunci când apare.
„Ceaţa cerebrală”, un simptom al COVID-ului de lungă durată| Foto: pixabay.com
Deşi „ceaţa cerebrală” nu este un termen medical, o recunoşti atunci când apare – gândurile par lente, gândirea pare confuză şi creierul pare pur şi simplu înceţoşat, scrie PRESShub.ro
De asemenea, denumită şi „tulburarea conştiinţei”, ceaţa cerebrală este un simptom comun al COVID-ului de lungă durată.
Noile cercetări sugerează că o barieră hemato-encefalică compromisă este una dintre cauzele ceţii cerebrale.
Substanţele nocive din fluxul sanguin pot pătrunde în creier
Bariera hemato-encefalică (BBB) este compusă din celule endoteliale ale creierului şi din celulele înconjurătoare, servind ca o barieră între fluxul sanguin şi creier.
Atunci când BBB este compromisă, substanţele nocive din fluxul sanguin pot pătrunde în creier, ducând adesea la tulburări ale sistemului nervos central. Un studiu publicat în revista Nature Neuroscience în februarie a constatat că pacienţii aflaţi în faza acută a infecţiei cu COVID-19 şi cei care se confruntă cu ceaţă cerebrală ca simptom al unei infecţii de lungă durată cu COVID au prezentat o perturbare evidentă a barierei hemato-encefalice.
Cercetătorii au analizat probe de ser şi plasmă de la 76 de pacienţi spitalizaţi infectaţi cu virusul SARS-CoV-2, comparându-le cu 25 de probe colectate înainte de pandemie.
Citește continuarea articolului pe PRESShub.ro
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: