Sănătate

Tulburări ale somnului. Cum scapi de insomnie?

Tulburările de somn cauzate de insomnie îți pot da peste cap ritmul și programul zilnic, cu efecte negative asupra sănătății. Câteva remedii simple te pot ajuta să-ți reglezi programul de somn.

Remedii simple pentru eliminarea tulburărilor de somn|Foto: pexels.com Remedii simple pentru eliminarea tulburărilor de somn|Foto: pexels.com

 

 


În perioada caniculei, persoanele care suferă de tulburări ale somnului pot resimți o accentuare a stărilor de insomnie, aspect ce poate perturba serios ritmul biologic al organismului, dar și programul zilnic de activități. 

Potrivit statisticilor, aproximativ 30% dintre aduți s-au confruntat cel puțin o dată cu un episod de insomnie, iar circa 10% au fost nevoiți să facă față insomniei cronice. 


Pentru a reduce din disconfortul cauzat de insomnie, specialiștii recomandă să respectăm orele de somn, care sunt la fel de importante precum mâncarea. și care reprezintă un aspect esențial al vieții noastre. Absența unui program al zilei, lipsa mișcării în aer liber și timpul excesiv petrecut în fața monitorului sunt doar câțiva din factorii ce pot favoriza o stare permanentă de oboseală și pot face loc insomniei. 

Remedii simple pentru eliminarea tulburărilor de somn

Printre remediile naturiste cu un aport substanțial în eliminarea insomniei și a tulburărilor de somn, se regăsesc:


CITEȘTE ȘI: 
Ceaiul care te scapă de stres și insomnii. O soluție la îndemână pentru întărirea imunității.

*Valeriana - Cunoscută în popor și sub denumirea de iarba-pisicii, valeriana poate avea efecte benefice asupra somnului, însă administrarea acestui preparat este recomandat să se facă în urma consultării unui medic specialist. 
*Ceaiul de mușețel – Ceaiul de mușețel (sau ceaiul de tei) pot reprezenta două soluții simple de a combate insomnia. O ceașcă de ceai de mușețel, băută cu cel puțin o oră înainte de ora somnului, te poate ajuta să adormi mai ușor și liniștit. Pentru a resimți din plin efectul calmant al ceaiului de mușețel, acesta poate fi consumat o paerioadă scurtă de timp (7-10 zile) în care pot fi urmărite efectele benefice asupra tulburărilor de somn.
*Mierea de albine – Mierea poate reprezenta o bună alternativă în tratarea tulburărilor de somn, a anxietății și insomniei. Mierea reprezintă un somnifer natural, o modalitate sigură de reducere a anxietățății și de instalare a somnului. 1-2 lingurițe de miere luate înainte de ora de culcare pot îmbunătăți considerabil calitatea somnului. 

Pe lângă remediile naturiste, combaterea insomniei în condiții de caniculă poate fi soluționată printr-o bună igienă a somnului și a spațiului de dormit. Astfel, specialiștii recomandă asigurarea unui spațiu de dormit bine ventilat, aerisit, în care să fie utilizate becuri cu lumină caldă. Folosirea uleiurilor esențiale poate reprezenta de asemenea un remediu bun pentru instalarea eficientă a somnului. 


De asemenea, atenția cuvenită acordată sportului, fie sub forma exercițiilor fizice, fie prin intermediul joggingului este esențială pentru somnul tău, care se va reflecta și asupra stării de bine de peste zi.

În plus, stabilirea unui program de somn clar, precum și respectarea orei de culcare/orei de trezire pe care ți le-ai fixat pot ajuta substanțial la reglarea programului de somn. 


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Cum să elimini oboseala permanentă și de ce este important să dormi la ora potrivită. Sfaturi utile.

Ultimele Stiri
abonare newsletter