Sănătate
Atenție la aerul condiționat! Folosirea incorectă poate cauza diverse afecțiuni.
Aerul condiționat este benefic în zilele caniculare, însă folosirea incorectă a acestuia poate cauza diverse afecțiuni.
Atenție la aerul condiționat! Folosirea incorectă poate cauza diverse afecțiuni. | Foto: pixabay.com
Aerul condiționat este benefic în zilele caniculare, însă folosirea incorectă a acestuia poate cauza diverse afecțiuni.
Pe de o parte, diferențele mari de temperatură dintre mediul ambiental și cel înconjurător supun organismul unui stres suplimentar, care influențează direct imunitatea, scrie sfatulmedicului.ro.
Pe de altă parte, filtrele necurățate favorizează transmiterea virusurilor și bacteriilor în spațiile închise, nearesite.
Ce afecțiuni poate cauza aerul condiționat?
Impactul pe care aerul condiționat îl are asupra fiecărei persoane în parte diferă în funcție de vârsta și starea de sănătate, gradul de răcire a încăperilor și modul în care au fost întreținute aparatele.
Afecțiuni cauzate de aerul condiționat:
- aproape 30% dintre persoanele care trăiesc în casele climatizate suferă de rinită, comparativ cu doar 5% dintre persoanele care locuisc în case ventilate natural;
- peste 30% dintre persoanele care trăiesc în spații climatizate suferă de congestie nazală, comparativ cu doar 9% dintre oamenii care locuiesc în case fără aer condiționat;
- climatizarea poati fi o cauză importantă a stării de apatie și a somnolenței inexplicabile apărute brusc;
- din cauza aerului condiționat pot apărea sau pot fi accentuate simptome, precum strănut, durere în gât sau dureri de cap;
- când aerul bate în fața sau ceafa unei persoane, există pericolul apariției paraliziei faciale, a junghiurilor intercostale și a nevralgiilor.
O problemă gravă pentru cei care nu curăță aerul condiționat
Cea mai gravă problemă legată de folosirea necorespunzătoare a aparatelor de aer condiționat este legioneloza. Boala este favorizată de răspândirea bacteriei Legionella pneumophila atunci când se folosesc aceste aparate fără ca filtrele să fi fost curățate corespunzător.
Legioneloza se manifestă prin cefalee, dureri la nivel muscular și abdominal, diaree, febră ușoară și tuse uscată. În unele situații, pot să apară probleme respiratorii și tuse cu expectorații, iar în cazuri grave se poate ajunge la apariția pneumoniei.
Riscul de deces în cazul legionelozei este de 20-35%, în lipsa unui tratament corespunzător, și de 40-50% în cazul în care persoana în cauză suferă de o boală cronică.
Cum pot fi prevenite îmbolnăvirile cauzate de aerul condiționat?
Se recomandă ca filtrele aparatelor de aer condiționat să fie înlocuite sau igienizate corespunzător o dată pe an în locuințe și o dată la 6 luni în spațiile mari.
Temperatura aerului din încăperi se reglează în funcție de volumul total al spațiului și numărul de persoane din încăpere. Diferența de temperatură dintre mediul exterior și cel ambiental ar trebui să nu depășească 5-7 grade Celsius.
Aerul condiționat trebuie pornit doar după ce camera a fost aerisită în prealabil și oprit la anumite intervale de timp, iar încăperile trebuie aerisite.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: