Sănătate

5 beneficii pe care scrisul de mână le are asupra creierului. Sporește creativitatea și poate reduce anxietatea.

Scrisul de mână rămâne în continuare o alternativă eficientă pentru a păstra creativitatea vie și poate reduce anxietatea. Beneficiile scrisului de mână asupra creierului.

Beneficiile scrisului de mână|Foto: pixabay.com Beneficiile scrisului de mână|Foto: pixabay.com

 

 


Scrisul de mână are multe beneficii asupra minții noastre. Până la urmă a devenit înrădăcinat în modul oamenilor de a fi și de a comunica. Acesta reprezintă prima formă prin care o civilizație își poate lăsa amprenta de-a lungul istoriei. Scrierea, fie pe pereții peșterilor, fie pe pergament sau hârtie, fie pe telefon, reprezintă o bună parte a identității noastre ca oameni. Prin scris ne exprimăm gândurile și trăirile, comunicăm între noi sau pur și simplu realizăm lista de cumpărături pentru a doua zi.

CITEȘTE ȘI: 
Sociologul clujean Ioan Hosu, despre dependența de internet în rândul copiilor: „Atenția și interesul lor sunt captate de mijloace de comunicare toxice”

Ne aflăm în secolul XXI, în era vitezei și a ecranelor. Hârtia și pixul pierd teren în fața eficienței și rapidității de a scrie la un computer sau pe un telefon, dar această metodă antică de comunicare poate avea beneficii mari asupra creierului.


Îmbunătățește memoria

Înainte de a avea în buzunar amintirile din vacanță, rețetele de mâncare și în general răspunsul la majoritatea întrebărilor de zi cu zi, acestea se aflau în creier, în memoria noastră internă, nu într-una externă, cum ar fi telefonul. 


Din punct de vedere obiectiv, scrisul la tastatură este mult mai eficient și rapid față de cel de mână, dar nu necesită același nivel de concentrare asupra informației scrise cu pixul. Tot procesul este mai lent când vine vorba de așezarea literelor pe foaie și interacțiunea îndelungată cu o informație ajută mult mai bine la memorarea acesteia.

Ajută la articularea exprimării orale


Exprimarea gândurilor pe hârtie reprezintă o metodă foarte bună de autoevaluare în ceea ce privește abilitățile de comunicare. Scrisul de mână este un proces mai lent, dar înseamnă că dă și mai mult timp de gândit pentru a putea folosi cuvintele sau exprimarea potrivită. Recitind ideile cu voce tare poate ajuta la însușirea noilor abilități comunicative deprinse pe foaie.

Sporește creativitatea


Viteza pe care scrisul de mână o are este mult mai mică decât cea a tastatului, dar asta oferă mai mult timp subconștientului să rumege ideea respectivă, să o dezvolte, decât dacă ar fi tastată.

Ameliorează anxietatea și depresia

Stările de tristețe acută pot fi ameliorate ținând mintea ocupată fie prin sport, fie printr-o activitate intelectuală, cum ar fi scrisul. Înșiruirea gândurilor și emoțiilor pe hârtie poate oferi o nouă perspectivă asupra acestora și astfel o rezolvare sau o înțelegere mai profundă a sinelui.

Ajută la păstrarea concentrării

Singurul sunet pe care hârtia și pixul îl fac este acela de scrijelitură în urma căruia apar linii pe foaia albă. Aceste instrumente nu primesc notificări și nu au cum să distragă atenția celui ce le folosește, de la sarcina pe care o are.

Articol scris de Aurel Constantin Bîrliba

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Sunt copiii în siguranță pe rețelele de socializare? O treime dintre copiii între 5 și 10 ani folosesc Tik Tok, Facebook sau Instagram.

Ultimele Stiri
abonare newsletter