Sănătate

Trusa medicală de concediu. Ce medicamente pentru copii nu ar trebui să lipsească din trusa de prim ajutor?

Copiii sunt bolnăvicioși în majoritatea cazurilor și orice simptom îi poate pune în alertă pe părinți. Această grijă nu este lipsită nici în concedii. Ce medicamente nu trebuie să lipsească din trusa de prim ajutor.

Ce medicamente pentru copii nu ar trebui să lipsească din trusa de prim ajutor? | Foto: pixabay.com Ce medicamente pentru copii nu ar trebui să lipsească din trusa de prim ajutor? | Foto: pixabay.com

 

 


Cristina Grigore, cofondator Peditel, a postat pe pagina personală de Facebook un ghid de concediu pentru ce medicamente nu ar trebui să le lipsească părinților din trusa de prim ajutor pentru cei mici.

 


Copiii sunt bolnăvicioși în majoritatea cazurilor și orice simptom îi poate pune în alertă pe părinți. Această grijă nu este lipsită nici în concediile cu familia. O soluție a posibilei tulburări de liniște este oferită de ghidul Peditel postat de Cristina Grigore, care ne spune ce medicamente ar trebui să conțină „Trusa medicală de concediu”.

Ce nu trebuie să lipsească din trusă?

Medicamentele sunt împărțite în funcție de simptomele pe care le pot întâmpina copiii. 


  • Febră – pentru combaterea febrei se recomandă ibuprofenul (Nurofen, Brufen, Ibalgin) sau paracetamolul (Panadol, Eferalgan, Paracetamol supozitoare);
  • Diaree – pentru combaterea diareei se recomandă Hidrasec, Smecta, Eridiarom, săruri de rehidratare, probiotice sau biotice, No-Spa;

Ghidul menționează faptul că „Este de preferat să evitați administrarea de antibiotic în caz de diaree, majoritatea fiind fie virale, fie alimentare. Cele bacteriene care necesită administrarea de antibiotic, vor necesita prescripție medicală în urma unui consult efectuat de către un medic.”

  • Vărsături – pentru vărsături se recomandă Debridat, Cocculin, Emetin, dar și ceaiul de mentă rece. Un alt remediu pentru vărsături îl constituie și „Coca-Cola rece din care se scot bulele cu o linguriță.”
  • Răni diverse – pentru acestea se recomandă soluții dezinfectante ca apa oxigenată, Rivanol, Betadina (nerecomandată  copiilor între 6 și 30 de luni și nu se aplică pe plăgi deschise, doar pe pielea fără răni); plasturi, pansamente sau leucoplaste (pentru pansamente sau comprese care trebuie fixate pe suprafețe mai mari). Conform ghidului Peditel „se va evita folosirea alcoolului sanitar datorită conținutului de alcool care prin aplicarea lui produce durere copilului.”

O ultimă indicație din partea Peditel aduce aminte părinților să nu uite să-i ferească pe cei mici soarele puternic al verii, și să-i hidrateze corespunzător. 


Despre Peditel

Serviciul PEDITEL 0219010 este un program național și internațional de asistență medicală pediatrică gratuită, non stop, pentru fiecare copil din România, oriunde s-ar afla în lume prin apelarea la numerele 02191010 numar scurt fara suprataxa, valabil în toate retelele fixe si mobile de telefonie din România,  +40377771111 (național și internațional), 1791( național Vodafone, Orange ) și *1791(național Digi fix și mobil). 

Serviciul a fost înființat de Fundația Părinți din România în 2014, iar în cei 10 ani de funcționare neîntreruptă, echipa medicală PEDITEL a ajutat cu sfaturi de intervenție rapidă, până la prezentarea copilului pentru un consult medical, 742.547 copii din România din peste 6.000 de orase, sate, comune, catune si peste 27 de tari ca. Marea britanie, Spania, Franta, Belgia, Olanda, Luxemburg, Elvetia, Ungaria Croatia, Cehia, Africa de Sud, Australia, Canada, Danemarca, Norvegia, Germania Austria samd . Fundația Părinți din România a fost înființată în anul 2005 ca un grup de inițiativă al părinților din Cluj, coagulați în jurul site-ului www.parinticlujeni.ro, cu scopul de a informa și a reprezenta clujenii cu copii, viitorii părinți, precum și pe toți cei interesați de problemele copiilor din județ. Din 2009, grupul de părinți clujeni s-a transformat în Fundația Părinți Clujeni, care în 2012 a devenit Fundația Părinți din România, fondatorul fiind antreprenorul clujean Cătălin Chiș.


Articol scris de Aurel Constantin Bîrliba

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Povestea PEDITEL, la Masa Binelui. Peste 750.000 de familii cu copii bolnavi au fost ajutați în ultimii 10 ani.

10 ani de Peditel. Gală aniversară în cadru festiv, cu lacrimi, emoții și bucurie.

abonare newsletter