Sănătate

Gravidele neasigurate beneficiază de la 1 iulie de testare gratuită pentru detectarea infecției HIV-SIDA

Testarea gravidelor neasigurate pentru HIV-SIDA urmează să fie decontată începând cu data de 1 iulie, conform ultimului comunicat de presă al CNAS.

Testarea gravidelor neasigurate pentru HIV-SIDA urmează să fie decontată începând cu data de 1 iulie| Foto: pixabay.com Testarea gravidelor neasigurate pentru HIV-SIDA urmează să fie decontată începând cu data de 1 iulie| Foto: pixabay.com

 

 


Miercuri a avut loc dezbaterea online „Infecţia HIV în România - prevenire, diagnostic, tratament, protecţie socială”, organizată de Federaţia UNOPA împreună cu Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, Centrul Român HIV/SIDA, Academia Europeană HIV/SIDA şi Institutul de Antropologie „Francisc I. Rainer” al Academiei Române.

Importanța testării HIV-SIDA a gravidelor

În urma acestei dezbateri Iulia Stoea a declarat că „Este o notate începând cu data de 1 iulie intrarea în vigoare a testării pentru HIV-SIDA la gravidele care nu fac dovada calităţii de asigurat. Până la această dată în cadrul sistemului se decontau aceste testări numai pentru gravidele asigurate. În ceea ce priveşte prevenţia la nivelul medicului de familie, este reglementată prevenţia tuturor bolilor cu transmitere sexuală ca şi componentă a consultaţiei de prevenţie începând din adolescenţă. În cazul supravegherii gravidei, medicul de familie recomandă printre alte investigaţii necesare şi poate elibera un bilet de trimitere pentru testarea HIV. La fel, în cadrul consultaţiilor de planificare familială acordate de medicul de familie se recomandă pentru gravide testarea HIV”.


CNAS va deconta servicii tuturor bolnavilor de HIV-SIDA

De asemenea, femeile însărcinate vor beneficia și de alte servicii, precum: consultații de specialitate, acțiuni de laborator și supravegherea unei sarcini normale. 

Toți bolnavii de HIV-SIDA vor beneficia de accesul direct în ambulatoriul de specialitate fără bilet de trimitere, la fel și spitalizarea de o zi, pentru a le putea fi monitorizate afecțiunile. Conform comunicatului CNAS, vor fi decontate și servicii privind cancerele și hepatitele cronice B și C. 


Printre acestea se numără faptul că toți medicii de familie vor putea emite bilete de trimitere, pentru pacienții care suferă de aceste afecțiuni. O altă măsură prevede ca serviciile de diagnosticare-caz să se poată acorda în unități și caravane mobile. 
Toate aceste servicii decontate către persoanele neautorizate și către femeile gravide, vor fi finanțate cu ajutorul bugetului de stat, bugetului Ministerului Sănătății și prin transferuri către FNUASS.

Articol realizat de Alina Petric


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

România are peste 200.000 de pacienți oncologici. Derapajele privind acordarea concediilor medicale, sub 1%. Președinte CNAS: „Este dramatic pentru starea de sănătate a unei populaţii”

Valeria Herdea, noul preşedinte al CNAS. Ciolacu: „O doamnă foarte respectată, un medic de familie din Cluj”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter