Sănătate

Medicamentele pentru slăbit Ozempic și Wegovy, risc de orbire!!!

Un nou studiu sugerează că persoanele care iau medicamentele populare pentru slăbit Ozempic și Wegovy ar putea avea un risc mai mare de a orbire.

Cercetătorii au stabilit o legătură între Ozempic, Wegovy și o formă rară de pierdere a vederii. Foto: PhilSTAR Life Cercetătorii au stabilit o legătură între Ozempic, Wegovy și o formă rară de pierdere a vederii. Foto: PhilSTAR Life

 

 


Cercetătorii subliniază însă că sunt necesare investigații suplimentare pentru a confirma această legătură.

 


Atât Ozempic, recomandat pentru diabet de tip 2, cât şi tratamentul pentru obezitate Wegovy conţin acelaşi ingredient activ, semaglutida.

Studiul, publicat în revista medicală JAMA Ophthalmology, a analizat datele a peste 16.800 de persoane din zona Boston, pe parcursul a șase ani. Cercetătorii s-au concentrat în special pe aproximativ 1.700 de pacienți supraponderali, obezi sau cu diabet, arată fox59 news.


Ozempic și Wegovy: Noi riscuri pentru vedere descoperite într-un studiu recent

Ei au comparat frecvența apariției unei afecțiuni oculare numite neuropatie optică ischemică anterioară nonarteritică (NAION) la pacienții care au luat semaglutida - ingredientul activ din Ozempic și Wegovy - și la cei care nu au luat acest medicament.

Rezultatele au arătat că, dintre pacienții cu diabet de tip 2 care au luat semaglutida, 17 au dezvoltat NAION în decurs de 36 de luni. Această rată a fost de peste patru ori mai mare față de cei care nu au luat medicamentul.


În cazul pacienților obezi care au luat semaglutida, 20 de persoane au făcut NAION - de opt ori mai mult decât cei care nu au luat acest medicament.

CITEȘTE ȘI:
Cum poți slăbi mâncând mici, cârnați și friptură de porc?

NAION este o afecțiune care apare când fluxul sanguin către nervul optic este întrerupt, provocând de obicei pierderea vederii la un singur ochi. Odată instalată, această pierdere a vederii rareori se îmbunătățește.


Noi îngrijorări pentru pacienții care iau Ozempic sau Wegovy: Risc de afecțiuni oculare grave

Cercetătorii subliniază că studiul sugerează doar o asociere între semaglutid și NAION, nu o relație cauzală directă. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a stabili dacă medicamentul chiar cauzează această afecțiune oculară.

Novo Nordisk, producătorul Ozempic și Wegovy, a declarat că siguranța pacienților este prioritatea sa principală. Compania a precizat că NAION nu este menționată ca reacție adversă pe etichetele aprobate ale medicamentelor lor cu semaglutidă.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Exercițiul banal prin care acest bărbat a slăbit 71 de kilograme în doi ani

abonare newsletter