Sănătate

Alarmă OMS. O nouă variantă de variola maimuței amenință Europa

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează asupra unei noi variante periculoase a virusului Mpox, cunoscut anterior ca monkeypox (variola maimuței).

O nouă tulpină a monkeypox circulă în Congo, iar OMS e îngrijorată că ar putea ajunge în Europa. Foto: Captură msn.com O nouă tulpină a monkeypox circulă în Congo, iar OMS e îngrijorată că ar putea ajunge în Europa. Foto: Captură msn.com

 

 


Noua tulpină, denumită Clade 1b, circulă acum în Congo și prezintă riscuri semnificative pentru sănătatea publică.

 


Experții OMS, printre care Mike Ryan și Rosamund Lewis, specialist în Mpox, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibila răspândire a acestei variante în Europa. 

Deși Ryan consideră că țările dezvoltate au resursele necesare pentru a face față unei eventuale epidemii, severitatea simptomelor asociate cu Clade 1b rămâne o preocupare majoră.


Noua variantă, apărută probabil în septembrie anul trecut, prezintă simptome mult mai grave și de durată mai lungă comparativ cu variantele anterioare. 

Infecția este deosebit de periculoasă pentru femeile însărcinate, putând cauza avorturi spontane și punând în pericol viața copiilor.


CITEȘTE ȘI:
Trei semne din corpul tău care îți spun că e timpul să mergi URGENT la doctor

Inițial transmisă prin prostituate, Clade 1b se răspândește acum prin contact obișnuit cu persoanele infectate. Simptomele includ febră ridicată, ganglioni limfatici umflați, dureri de cap și de spate, precum și o erupție cutanată extinsă care poate acoperi întregul corp, inclusiv scalpel. Conform msn.com.

Clade 1b: Noua amenințare Mpox care îngrijorează OMS

Spre deosebire de variantele anterioare, care se transmiteau în principal prin contact cu animale sălbatice, noua tulpină se răspândește mai ușor între oameni. 


Tratamentul rămâne simptomatic, bazându-se pe administrarea de analgezice, antitermice și antipruriginoase.

De la Congo în Europa: Traseul îngrijorător al noii variante Mpox

Autoritățile sanitare întâmpină dificultăți în estimarea amplorii problemei, deoarece doar cazurile cele mai grave sunt raportate. 

OMS subliniază necesitatea atenției sporite și a unor măsuri preventive pentru a evita o potențială criză de sănătate publică în Europa.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Alertă sanitară în Europa. Boala care îi sperie pe experți lovește în plin sezonul vacanțelor

abonare newsletter