Sănătate

Călătoriți vara aceasta? Urmați aceste sfaturi esențiale pentru a suporta mai bine căldura

Călătoriile în timpul verii pot prezenta mai multe riscuri pentru sănătate din cauza căldurii și a expunerii la soare.

Zece măsuri utile pentru o vacanță de vară mai plăcută. Foto: pexels.com Zece măsuri utile pentru o vacanță de vară mai plăcută. Foto: pexels.com

 

 


Printre problemele comune se numără deshidratarea, epuizarea, insolația, arsurile solare și un risc crescut de boli de origine alimentară.

 


În plus, expunerea prelungită la razele ultraviolete (UV) poate duce la deteriorarea pielii și la creșterea riscului de cancer de piele. 

Aceste probleme de sănătate pot fi prevenite prin urmarea unor sfaturi esențiale. 


Sfaturi esențiale pentru o mai bună gestionare în timpul călătoriilor de vară:

Rămâneți hidratat

Pe vreme caldă, corpul pierde mai multe lichide prin transpirație. Consumul abundent de apă ajută la menținerea echilibrului lichidelor din organism, prevenind deshidratarea, care poate provoca oboseală, amețeli și dureri de cap. Menținerea hidratării susține, de asemenea, sistemul cardiovascular și ajută la reglarea temperaturii corpului.


Folosiți cremă de protecție solară

Expunerea prelungită la razele soarelui poate provoca arsuri solare, îmbătrânire prematură și creșterea riscului de cancer de piele. 

CITEȘTE ȘI:
Trusa de vacanță. Ce trebuie să ai în bagaj când pleci în concediu?

Aplicarea unei creme de protecție solară cu spectru larg, cu un SPF de 30 sau mai mare, vă protejează pielea prin blocarea razelor UV dăunătoare, reducând riscul acestor probleme și menținându-vă pielea sănătoasă.


Îmbrăcați-vă corespunzător

Purtarea de haine deschise la culoare, lejere vă ajută corpul să rămână răcoros, permițând o mai bună circulație a aerului și reflectând căldura soarelui în loc să o absoarbă. Acest lucru reduce riscul de boli legate de căldură, cum ar fi epuizarea termică și insolația.

Planificați activitățile în perioadele mai răcoroase ale zilei

Participarea la activități în aer liber dimineața devreme sau seara târziu, când temperaturile sunt mai scăzute, reduce la minim expunerea la căldură intensă și la lumina soarelui. Acest lucru poate preveni supraîncălzirea și reduce probabilitatea de deshidratare și arsuri solare.

Serviți mese echilibrate

Mesele grele vă pot face să vă simțiți leneș pe vreme caldă și sunt mai greu de digerat, potrivit ndtv.com. Optarea pentru mese mai ușoare, echilibrate, cu multe fructe și legume, oferă nutrienți esențiali și ajută la menținerea nivelului de energie fără a supraîncărca sistemul digestiv.

Luați pauze regulate

Atunci când călătoriți, în special pe drumuri lungi, pauzele regulate vă permit să vă odihniți, să vă întindeți și să vă rehidratați. 

CITEȘTE ȘI:
Ce înseamnă, de fapt, „temperatura resimțită” și de ce este importantă pentru noi?

Această practică ajută la prevenirea oboselii, reduce riscul formării cheagurilor de sânge și vă menține circulația sănătoasă, asigurându-vă că rămâneți alert și confortabil.

Protejați-vă ochii

Purtarea ochelarilor de soare cu protecție UV vă protejează ochii de razele ultraviolete dăunătoare, reducând riscul de cataractă și alte leziuni oculare. De asemenea, ajută la prevenirea strabismului, care poate provoca dureri de cap și tensiune.

Folosiți repelent pentru insecte

Călătoriile de vară implică adesea prezența în aer liber, unde insectele precum țânțarii sunt mai active. Utilizarea repelentului de insecte vă protejează de înțepături, care pot transporta boli precum malaria, dengue și virusul Zika, asigurându-vă că rămâneți sănătoși și confortabili.

Păstrați temperatura corpului la un nivel normal

Folosirea ventilatoarelor, a aerului condiționat sau căutarea umbrei vă ajută corpul să mențină o temperatură normală. Previne bolile legate de căldură, cum ar fi epuizarea și insolația, care pot apărea atunci când corpul se supraîncălzește.

Fiți conștienți de simptomele epuizării cauzate de căldură

Recunoașterea simptomelor epuizării cauzate de căldură, cum ar fi transpirația abundentă, slăbiciunea, amețeala, greața și durerea de cap, vă permite să luați măsuri. 

Urmând aceste sfaturi, vă puteți asigura o experiență de călătorie de vară mai sigură și mai sănătoasă, permițându-vă să vă bucurați de călătorie fără a vă compromite bunăstarea.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Alimente care „luptă” cu căldura și cu oboseala cronică de vară

abonare newsletter