Sănătate

Tinerețe din farfurie. Cum poate o dietă să dea timpul înapoi, în doar două luni.

Un nou studiu aduce vești încurajatoare pentru cei care vor să dea timpul înapoi în ceea ce privește îmbătrânirea biologică.

Mâncarea bazată pe plante ar putea încetini, cu măsură, îmbătrânirea. Foto: pexels.com Mâncarea bazată pe plante ar putea încetini, cu măsură, îmbătrânirea. Foto: pexels.com

 

 


Cercetătorii au descoperit că doar opt săptămâni de dietă vegană ar putea avea efecte semnificative asupra vârstei biologice a organismului.

 


Studiul, condus de Varun Dwaraka de la TruDiagnostic Inc și Christopher Gardner de la Universitatea Stanford, a implicat 21 de perechi de gemeni identici, toți în vârstă de 39 de ani. Jumătate dintre participanți au urmat o dietă vegană, în timp ce cealaltă jumătate a continuat cu o dietă obișnuită, relatează Gloucestershire Live.

Rezultatele au fost surprinzătoare. După doar două luni, participanții care au adoptat dieta vegană au prezentat o scădere a vârstei biologice. 


Dieta vegană: Secretul întineririi biologice în doar 8 săptămâni

Mai mult, s-au observat îmbunătățiri ale vârstei biologice a inimii, hormonilor, ficatului și sistemelor inflamatorii și metabolice.

În plus, grupul vegan a pierdut în medie cu două kilograme mai mult decât grupul omnivor, probabil datorită unui consum mai redus de calorii în primele patru săptămâni ale studiului.


Cu toate acestea, experții avertizează că aceste rezultate trebuie interpretate cu prudență. 

Tom Sanders, profesor emerit de nutriție și dietetică la King's College London, subliniază că, deși dietele vegane pot avea efecte benefice la vârsta mijlocie, acestea ar putea să nu fie la fel de avantajoase pentru persoanele în vârstă, care pot fi mai predispuse la pierdere musculară și densitate osoasă scăzută.


Dr. Duane Mellor, dietetician și purtător de cuvânt al Asociației Britanice de Dietetică, atrage atenția asupra unor aspecte importante ale studiului. El notează că diferențele observate ar putea fi parțial atribuite reducerii aportului caloric și creșterii consumului de legume, fructe, leguminoase, nuci și semințe în dieta vegană.

Tinerețe la 39 de ani: Experimentul care a dat timpul înapoi cu ajutorul dietei

În ciuda rezultatelor promițătoare, cercetătorii subliniază necesitatea unor studii suplimentare pentru a explora pe termen lung relația dintre dietă, greutate și îmbătrânire. 

De asemenea, ei avertizează că o dietă vegană pe termen lung ar putea duce la deficiențe nutriționale dacă nu este planificată corespunzător.

CITEȘTE ȘI:
Un nutriționist dezvăluie o greșeală comună pe care mulți o fac și care împiedică pierderea în greutate

Îmbătrânirea biologică se referă la declinul funcționării țesuturilor și celulelor din organism, spre deosebire de vârsta cronologică. 

Informațiile sunt prezentate în cel mai recent număr al revistei BMC Medicine.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

O actriţă celebră a lansat un serviciu de alăptare vegan. Vezi despre cine este vorba!

Ultimele Stiri
abonare newsletter