Sănătate

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, cere demisia conducerii unui spital din București, în contextul anchetei privind morțile suspecte de la Secția ATI

Patru angajaţi ai Spitalului Pantelimon din București au fost ridicaţi miercuri de poliţişti şi duşi la audieri, în dosarul deceselor suspecte de la Secţia ATI. Ministrul Sănătății solicită demisia managerului și directorului medical.

Ministrul Sănătăţii cere demisia conducerii unui spital din București, în contextul anchetei privind morțile suspecte de la Secția ATI|Foto:  ATI Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon” București Ministrul Sănătăţii cere demisia conducerii unui spital din București, în contextul anchetei privind morțile suspecte de la Secția ATI|Foto: ATI Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon” București

 

 


Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, solicită demisia managerului și a directorului medical al Spitalului Sfântului Pantelimon din Capitală, în contextul anchetei privind morțile suspecte de la Secția ATI.

CITEȘTE ȘI: 
Ministerul Sănătății trimite Corpul de Control la un spital din București. 20 de pacienți ar fi murit în patru zile la secția ATI a unității medicale, după administrarea incorectă a unui medicament.

În aprilie 2024, odată cu declanșarea anchetei, Alexandru Rafila declara că nu crede că sunt justificate plângerile penale privind morțile suspecte de la spitalul Pantelimon. Tot atunci, o comisie trimisă de minister în control la spital a conluzionat că „nu au fost constatate abateri de la protocoalele si procedurile terapeutice care să ridice suspiciunea unei presupuse culpe medicale”.


Cadre medicale, audiate de polițiști

„În dimineaţa zilei de 07.08.2024, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi poliţiştii din cadrul DGPMB - Serviciul Omoruri au pus în executare patru mandate de percheziţie domiciliară emise de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti pentru locuinţele unor angajaţi ai Spitalului Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon” Bucureşti. De asemenea, la sediul Serviciului Omoruri au fost aduse patru cadre medicale, în vederea audierii”, potrivit unei informări făcuite de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Dosar penal în cazul morților suspecte din spital

În luna aprilie, procurorii au primit o sesizare de la o asistentă angajată la Spitalul „Sf. Pantelimon” cu privire la faptul că, în perioada 4 - 7 aprilie 2024, în Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI), ar fi decedat 17 pacienţi, ca urmare a reducerii voluntare, de către personalul medical, a dozei de noradrenalină - un neurotransmiţător utilizat pentru creşterea sau menţinerea tensiunii arteriale. Procurorii au deschis un dosar penal cu privire la infracţiunea de omor şi au administrat mai multe probe, fiind audiaţi medici şi asistente medicale şi au fost ridicate documente medicale referitoare la toţi pacienţii decedaţi în cadrul Secţiei ATI în perioada 4 - 7 aprilie 2024.


Ulterior, a fost pusă sub acuzare o asistentă pentru mărturie mincinoasă. Anchetatorii consideră că ea ştie ce s-a întâmplat la Secţia ATI, dar a refuzat să dea informaţii în timpul audierilor, astfel încât procurorii au decis să o pună sub acuzare.

Rafila cere demisii 

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, solicită demisia managerului şi a directorului medical al Spitalului Clinic de Urgenţă „Sfântul Pantelimon”, având în vedere funcţionarea „defectuoasă şi neîncrederea” publică generată de evenimentele din ultimele luni şi de anchetele aflate în derulare.


„Accesul la servicii medicale de calitate în spitalele de urgenţă este esenţial pentru reuşita reformelor şi investiţiilor derulate de Ministerul Sănătăţii, iar atitudinile care pun în pericol aceste obiective importante pentru sistemul de sănătate sunt de neacceptat”, potrivit unei informări publicate de Ministerul Sănătăţii.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Ministerul Sănătății trimite Corpul de Control la un spital din București. 20 de pacienți ar fi murit în patru zile la secția ATI a unității medicale, după administrarea incorectă a unui medicament.

Ultimele Stiri
abonare newsletter