Sănătate

Vitamina care îți „dă aripi”. Cum poți combate oboseala și stresul?

Mai multă energie, un tonus psihic pozitiv și mai puțină oboseală și stres. Care este vitmania ce îți „dă aripi”?

Vitamina care combate stresul și oboseala|Foto: pexels.com Vitamina care combate stresul și oboseala|Foto: pexels.com

 

 


Petrecem tot mai mult timp la birou și în spații închise, iar timpul petrecut în natură este tot mai prețios. Alimentația variată și sănătoasă, bogată în legume și fructe, îți susține tonusul psiho-fizic, asigură un metabolism eficient, și îți oferă energia necesară în activitățile de zi cu zi.

Vitmanina „soarelui” îți dă aripi

Una dintre sursele esențiale pentru menținerea sănătății dentare și a sistemului osos, cu multiple roluri în buna funcționare a organismului, inclusiv prin controlul proceselor inflamatorii și a sistemului imunitar, este vitamina D, numită și vitamina „soarelui”. 


CITEȘTE ȘI: 
Remedii pentru creşterea sistemului imunitar. Sfaturi pentru un stil de viaţă sănătos.

Printre cele mai frecvente afecțiuni asociate cu deficitul de Vitamina D se numără rahitismul, imunitatea scăzută, boli cardiace și renale, unele forme de cancer, probleme dentare, tulburări emoționale și oboseala cronică 

Combate stresul și oboseala

Vitamina D este importantă pentru sănătatea oaselor menținerea unui sistem imunitar activ. Prin efectul benefic ce menține nivelul de calciu și fosfor din sânge, vitmanina D contribuie semnificiativ la reducerea stresului și la un tonus psihic susținut.


Persoanele care petrec mai mult timp în spații închise sau la birou, care trăiesc în zone cu puțin soare pot avea deficit de vitamina D. Aceasta contribuie la buna funcționare a tiroidei, reglează ritmul cardiac și previne dezvoltarea bolilor autoimune.

Vitamine din surse naturale

Vitamina D se regăsește în alimentele „grase”, dar și în multiple specii de pește. 


CITEȘTE ȘI: 
Ceaiul care reduce senzația de foame și scade tensiunea arterială. Calmează durerile de stomac.

Consumul de lapte lapte integral sau de soia, precum și iaurtul integral, pot aduce un aport substanțial de vitamina D. 

În cantitate mai mare, aceasta se regăsește în ciuperci, dar și în mai multe tipuri de pește, precum: somonul, păstrăvul, macrou, ton, hering și sardine. 


În cazul deficienței de vitamina D, constatate în urma unor analize medicale, se recomandă consumul sub formă lichidă, pentru o absorbție mai eficientă. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Turmenic latte, băutura care cucerește iubitorii de cafea. Ce beneficii poate avea pentru sănătate?

Ultimele Stiri
abonare newsletter