Sănătate

Turmenic latte, băutura care cucerește iubitorii de cafea. Ce beneficii poate avea pentru sănătate?

Turmenic latte este o băutură pe bază de lapte și turmenic, fiind numit și lapte auriu. Beneficiile sale sunt numeroase deoarece acesta este folosit și ca tratament în medicină.

Turmenic latte, băutura care cucerește iubitorii de cafea | Foto: pexels.com Turmenic latte, băutura care cucerește iubitorii de cafea | Foto: pexels.com

 

 


 

Turmenic latte este numit și lapte auriu și de obicei este făcut doar din lapte și turmenic, însă de-a lungul timpului s-au adăugat și îndulcitori ca mierea sau condimente ca ghimbir și scorțișoară. Acest amestec era folosit și ca tratament, deoarece are proprietăți antiinflamatorii puternice, fiind adesea folosit pentru tuse și răceală


 

Turmenicul este un condiment folosit în bucătăria asiatică. Componenta sa activă, curcumina, este cunoscută pentru puternicele proprietăți antioxidante și utilizată de secole în medicina ayurvedică. Acești antioxidanții protejează celulele de stresul oxidativ, iar dietele bogate în antioxidanți pot reduce riscul de infecții și boli.


Poate reduce riscul la demență și Alzheimer

Turmenicul are de asemenea numeroase beneficii pentru om, câteva dintre acestea fiind:

1. Susține sănătatea creierului


Turmericul poate îmbunătăți memoria și sănătatea creierului. Curcumina stimulează substanțele chimice din creier care sprijină memoria și este asociată cu un risc mai mic de demență și Alzheimer. Ea crește nivelul factorului neurotrofic derivat din creier (BDNF), esențial pentru formarea de noi conexiuni neuronale.

2. Îmbunătățește digestiei și susține sănătătatea intestinală


Curcumina are proprietăți antiinflamatorii, antioxidante și antimicrobiene, benefice pentru digestie și sănătatea intestinului. Ghimbirul din turmeric latte accelerează golirea stomacului, reducând balonarea și greața. Turmericul crește producția de bilă, îmbunătățind digestia grăsimilor, și protejează ficatul în cazul leziunilor hepatice.

3. Îmbunătățește starea de spirit

Curcumina poate ameliora simptomele depresiei, crescând nivelurile de BDNF și stimulând starea de spirit. Turmericul are potențialul de a contracara efectele negative ale depresiei asupra creierului.

4. Protejează sănătatea inimii

Curcumina protejează inima prin îmbunătățirea funcției endoteliale și reducerea inflamației. Inhibă citokinele inflamatorii asociate bolilor cardiovasculare și sprijină funcționarea optimă a celulelor endoteliale din vasele de sânge.

5. Influențează în mod pozitiv calitatea somnului

O porție de turmeric latte seara poate relaxa mintea și corpul, contribuind la un somn mai odihnitor. Băuturile calde, în general, au un efect calmant și pot reduce anxietatea.

6. Susține imunitatea

Proprietățile antiinflamatorii, antioxidante și antimicrobiene ale curcuminei întăresc sistemul imunitar. Turmeric latte este folosit tradițional în medicina ayurvedică pentru răceală și gripă, curcumina stimulând celulele imunitare esențiale și răspunsul anticorpilor. Aceasta poate reduce simptomele răcelii și durerile în gât.

Laptele cu turmeric (haldi doodh) este un element tradițional în dieta ayurvedică și bucătăria indiană. Acesta este obținut prin combinarea turmericului (pudră sau rădăcină proaspătă) cu lapte (de vacă sau vegetal). Ingredientele adăugate pentru a intensifica aroma includ piper negru, ghimbir, scorțișoară și miere. Turmenic latte poate fi făcut foarte ușor de pregătit acasă.

Rețetă pentru turmeric latte:

Ingrediente:

• 120 ml lapte (de vacă sau vegetal: cocos, migdale, caju, soia, orez, ovăz)

• 1 linguriță turmeric pudră

• 1/2 linguriță pudră de ghimbir

• 1/2 linguriță scorțișoară

• 1 praf de piper negru macinat

 Preparare:

• Amestecați toate ingredientele într-o cratiță și aduceți la fierbere.

• Reduceți focul și fierbeți 10 minute pentru a combina aromele.

• Strecurati și savurați. Adăugați miere pentru a îndulci, dacă gustul este prea intens.

 

CITEȘTE ȘI:

Beneficiile roşiilor pentru sănătate. De ce e bine să le consumi?

Ce pot face femeile pentru a-și prioritiza sănătatea

Ultimele Stiri
abonare newsletter