Sănătate

O boală virală devastatoare, cu răspândire alarmantă în Europa, atinge noi teritorii

O boală virală devastatoare, care afectează oi, capre, căprioare, cunoscută sub numele de „boala limbii albastre”, a ajuns în Regatul Unit.

Boala limbii albastre a ajuns în Regatul Unit, după ce a avut o răspândire largă în mai multe zone ale Europei. Foto: Conor Larkin / Facebook Boala limbii albastre a ajuns în Regatul Unit, după ce a avut o răspândire largă în mai multe zone ale Europei. Foto: Conor Larkin / Facebook

 

 


Inițial localizată în câteva țări nord-europene, virusul s-a răspândit cu o viteză alarmantă, ajungând acum și în Regatul Unit.

 


Boala limbii albastre - care nu este periculoasă pentru oameni, dar poate provoca moartea animalelor de fermă - a fost depistată la o oaie lângă Haddiscoe, în South Norfolk. 

Pericol pentru animale! Virusul limbii albastre se extinde rapid

Autoritățile sanitare spun că este primul caz de virus în Regatul Unit pentru sezonul 2024/2025, relatează Sky News


Oficialii au declarat că a existat o creștere rapidă a cazurilor în Țările de Jos și Germania, precum și cazuri noi în Franța, Luxemburg și Danemarca.

Simptomele bolii includ limba albastră și umflată, febră, scăderea producției de lapte și, în cazuri severe, moartea animalelor. 


Epidemia reprezintă o amenințare serioasă pentru sectorul agricol, punând în pericol atât fermierii, cât și consumatorii.

Autoritățile europene au emis avertismente și au instituit măsuri de control pentru a limita răspândirea virusului. 


CITEȘTE ȘI:
Ce înseamnă dacă limba îți devine verde, albastră, portocalie, neagră sau gri

Cu toate acestea, experții avertizează că situația poate devein gravă și că este nevoie de o acțiune coordonată la nivel continental pentru a opri boala.

Criza sanitară în ferme: Boala limbii albastre amenință producția de carne și lapte

Pierderile economice generate de boala limbii albastre sunt estimate a fi semnificative. Scăderea producției de carne și lapte, precum și costurile asociate cu tratamentul și prevenirea bolii, vor avea un impact negativ asupra fermierilor și asupra întregii economii.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Alertă sanitară în Europa. Boala care îi sperie pe experți lovește în plin sezonul vacanțelor

O boală rară și potențial fatală face ravagii. Experții avertizează că oricine poate fi în pericol

Ultimele Stiri
abonare newsletter