Sănătate

Unul din cinci bărbați este „infectat cu un virus care poate duce la infertilitate", dar majoritatea habar nu are

Unul din cinci bărbați este „infectat cu un virus care poate duce la infertilitate", dar majoritatea habar nu are. Virusul poate cauza mai multe tipuri de cancer.

Unul din cinci bărbați are papilloma virus, care poate duce la infertilitate și cancer, fără să știe. Foto: pixabay.com Unul din cinci bărbați are papilloma virus, care poate duce la infertilitate și cancer, fără să știe. Foto: pixabay.com

 

 


Oamenii de știință cred de mult timp că papilomavirusul uman (HPV) ar putea fi la originea unor cazuri de infertilitate. Până în prezent, majoritatea cercetărilor privind impactul HPV asupra fertilității s-au concentrat asupra femeilor.

 


Însă un nou studiu, axat pe impactul bolii asupra bărbaților, a descoperit că tulpinile cu risc ridicat - despre care se crede că sunt purtate de unul din cinci bărbați - pot afecta și calitatea spermei.

Studiul, publicat în Frontiers in Cellular and Infection Microbiology, a constatat că HPV cu risc ridicat poate suprima sistemul imunitar în tractul genital masculin.


Atenție, bărbați! Un virus silențios vă poate pune fertilitatea în pericol

Acest lucru ar putea împiedica capacitatea organismului de a scăpa de HPV, un proces care durează de obicei până la un an după infectare.

Oamenii de știință de la Universitatea Națională din Córdoba din Argentina consideră că acest factor de suprimare a imunității crește riscul altor boli care pot afecta fertilitatea masculine, scrie The Sun.


Autorul studiului, profesorul Virginia Rivero, a declarat: „Persoanele nu prezintă adesea simptome sau semne, dar sunt totuși purtătoare de HPV în tractul genital masculin”.

HPV se transmite pe cale sexuală, dar pentru că nu tinde să provoace simptome sau probleme, majoritatea oamenilor nici măcar nu știe că îl are. Virusul trăiește de regulă în organism pentru o perioadă scurtă de timp, în mare parte inofensiv.


Există aproximativ 200 de tulpini ale bolii, dintre care majoritatea sunt inofensive și se rezolvă de la sine. Dar unele tulpini cu risc ridicat, inclusiv HPV16 și HPV18, pot provoca mai multe tipuri de cancer.

Conform unei analize din 2023 publicată în revista The Lancet Global Health, 21% dintre bărbații cu vârsta de 15 ani și peste din Regatul Unit sunt infectați cu cel puțin o tulpină cu risc ridicat. Acest lucru este echivalent cu unul din cinci bărbați.

CITEȘTE ȘI:
România, pe locul 1 în UE la mortalitatea asociată cu virusul HPV. Sfatul unui medic din Cluj pentru prevenția cancerului

În noul său studiu, profesorul Virginia și echipa sa au studiat eșantioanele de spermă a 205 bărbați, niciunul dintre aceștia nefiind vaccinat împotriva HPV.

Bărbații, care aveau o vârstă medie de 35 de ani, au solicitat toți o evaluare a fertilității sau un tratament pentru probleme ale tractului urinar între 2018 și 2021.

Șocant. Unul din cinci bărbați are un virus care poate duce la infertilitate și cancer, fără să știe

39 dintre bărbații cu probleme de fertilitate (19 %) au fost testați pozitiv pentru HPV.

Oamenii de știință au reușit să identifice 20 de bărbați dintre aceștia care aveau tulpini cu risc ridicat și șapte bărbați cu HPV cu risc scăzut. 

Când au examinat cu atenție materialul seminal, au găsit indicii care sugerează modul în care tulpinile HPV cu risc ridicat ar putea influența infertilitatea masculină.

Bărbații cu HPV cu risc ridicat aveau un nivel mai scăzut al anumitor celule imunitare în spermă, ceea ce sugerează că virusul a împiedicat capacitatea organismului de a lupta împotriva sa.

Suprimarea imunității bărbaților ar fi putut, de asemenea, să crească riscul altor infecții care ar fi putut reduce și mai mult capacitatea lor de a concepe.

Au existat, de asemenea, dovezi că sperma bărbaților cu HPV cu risc ridicat a fost afectată de ceea ce se numește stres oxidativ.

Experții spun că acest aspect ar putea explica de ce acești bărbați aveau un nivel mai ridicat de „material seminal mort” în comparație cu cei care nu aveau virusul.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News 

CITEȘTE ȘI:

HPV, virusul care pune în pericol viața oamenilor. Ce tipuri de cancer poate provoca și câte persoane sunt vaccinate la Cluj?

Vaccinul anti-HPV ar putea preveni cancerul de col uterin la femeile cu celule precanceroase

abonare newsletter