Sănătate

HPV, virusul care pune în pericol viața oamenilor. Ce tipuri de cancer poate provoca și câte persoane sunt vaccinate la Cluj?

HPV este un virus ce afectează viața oamenilor, punând în pericol epiderma și mucoasele. Conform INS există peste 120 de tipuri de HPV, dintre care 15 provoacă cancer de col uterin.

HPV este un virus ce afectează viața oamenilor | Foto: pixabay.com HPV este un virus ce afectează viața oamenilor | Foto: pixabay.com

 

 


HPV provoacă și alte tipuri de cancere care pot influența viața oamenilor. 

 


HPV poate influența producerea de cancer la nivelul gâtului și a altor părți din organism, fiind în strânsă legătură. Atât femeile cât și bărbații sunt purtători al acestui virus. Există mai multe ramuri ale virusului, unele cu risc ridicat și altele cu risc mai puțin ridicat de a produce un tip de cancer, potrivit medicului ginecolog dr. Delia Daisa.

 „Pe noi ne interesează tulpinile cu risc ridicat, dacă tulpinile cu risc scăzut de a produce un cancer acompaniază celelalte tulpini devin și ele interesante pentru noi și atacă colul, în final ducând la un cancer de col dacă nu sunt tratate corespunzător”, a declarat pentru monitorulcj.ro, medicul ginecolog dr. Delia Daisa.


Există mijloace de a ne putea proteja de infecția cu HPV?

Potrivit specialiștilor, 90% din oameni sunt predispuși să ia acest virus de-a lungul vieții. Pentru a ne putea proteja există mai multe mijloace, printre care vaccinarea sau folosirea prezervativului. 

„Singura protecție este cea dată de prezervativ, care nici ea nu este 100%. De asemenea relații sexuale monogame între parteneri verificați pentru infecție (negativi, adică nu au infecția)”, a transmis pentru monitorulcj.ro, dr. Corina Cofariu, medic de planificare familială. 


CITEȘTE ȘI:
Un nou medicament miraculos! Crește speranța de viață cu 25% și oprește cancerul

Medicul recomandă vaccinarea indiferent dacă o persoană a luat sau nu virusul, deoarece poate scădea posibilitatea de a fi infectată cu o altă tulpină cu risc ridicat 

„Vaccinarea scade cu 70% riscul natural al unei femei de a face cancer de col uterin(...) îi conferă imunitate față de celelalte tulpini și tot este un câștig”, a adăugat medicul.


Vaccinul este Gardasil 9, care vizează direct 9 tulpini are virusului. Se recomandă a fi făcut atât la fete, dar mai ales la băieți; deoarece aceștia, în cele mai multe cazuri sunt purtători. Procesul de vaccinare trebuie să aibă loc la vârste mici, înainte ca tânărul să-și înceapă viață sexuală pentru a fi siguri că nu are o tulpină a vaccinului deja în organism. Conform Ordinului dat de Ministerul Sănătății 3120/2023, persoanele între 11 și 18 ani beneficiază de o decontare de 100% a vaccinului contra HPV, în timp ce persoanele între 19 și 45 de ani au parte de o decontare de 50% a prețului vaccinului. 

Există tratamente care ne pot scăpa de HPV?

În prezent nu există medicamente ce pot vindeca HPV, decât tratamente care pot ajuta organismul să lupte împotriva virusului. Dacă corpul uman are o imunitate ridicată, va elimina virusul în maxim 2 ani. 

„În general imunitatea organismului elimină virusul într-o perioadă de 2 ani. Deci să lăsăm organismul să facă ce știe el mai bine, ajutându-l cu medicamente stimulatoare ale imunității”, a adăugat dr. Corina Cofariu.

Un alt mijloc ce ajută împotriva virusului sunt infiltrațiile cu ozon. Specialistul dr. Delia Daisa povestește că aceste infiltrații vaginale pot ucide virusul. Alte lucruri ce ajută organismul infectat sunt antiviralele și ținerea sistemul imunitar puternic. De asemenea, pentru a se asigura orice fată că este în siguranță din punct de vedere sexual, este important a face un test Babeș-Papanicolau o dată pe an, din momentul începerii vieții sexuale. 

Câte persoane sunt vaccinate la Cluj?

Potrivit datelor oferite reporterilor monitorulcj.ro de către DSP Cluj, în perioada ianuarie 2023-iulie 2024, au fost vaccinate 7.796 de persoane, dintre care .4513 de persoane cu vârsta sub 18 ani și 3.283 de persoane cu vârsta de peste 18 ani. Vaccinul împotriva HPV poate fi prescris de orice medic care are legătură cu Casele de Asigurări de Sănătate și poate fi administrat de medici de familie, epidemiologi, ginecologi sau oricare alt medic care deține un atestat de vaccinologie. 

Material scris de Alina Petric

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News 

CITEȘTE ȘI:

Cum ne putem menține sănătoși în timpul verii? Ce alimente păcălesc foamea în această perioadă?

Harta Șpăgii în spitale, în iunie 2024! A crescut numărul medicilor clujeni care au cerut mită.

abonare newsletter