Sănătate

Revoluție medicală: Un colorant alimentar face pielea transparentă, dezvăluind inclusiv tumori ascunse – VIDEO

Cercetătorii de la Universitatea Stanford au făcut o descoperire uimitoare: un colorant alimentar obișnuit poate face pielea și mușchii temporar transparenți.

Un colorant alimentar obișnuit poate face pielea temporar transparentă, oferind o metodă potențială de diagnosticare neinvazivă a tumorilor și altor afecțiuni interne. Foto: captură The Guardian Un colorant alimentar obișnuit poate face pielea temporar transparentă, oferind o metodă potențială de diagnosticare neinvazivă a tumorilor și altor afecțiuni interne. Foto: captură The Guardian

 

 


Inovația ar putea revoluționa domeniul medical, oferind noi posibilități pentru diagnosticare și tratament, scrie The Guardian.

 


Echipa de cercetători, condusă de dr. Guosong Hong, a descoperit că tartrazina, un colorant galben folosit în diverse produse alimentare, poate modifica modul în care lumina interacționează cu țesuturile corpului. Prin aplicarea acestui colorant, pielea și mușchii devin temporar transparenți, permițând vizualizarea organelor și vaselor de sânge fără a fi nevoie de intervenții chirurgicale.

Experimentele au început cu țesuturi de pui, care au devenit transparente la lumina roșie în doar câteva minute după scufundarea în soluția de tartrazină. Încurajați de rezultate, cercetătorii au trecut la teste pe șoareci vii. Ei au aplicat colorantul pe burta unui șoarece, reușind să vadă clar ficatul, intestinele și vezica urinară prin pielea abdominală. Într-un alt experiment, au făcut vizibile vasele de sânge din creierul unui șoarece, aplicând colorantul pe scalpul ras al acestuia.


Un colorant alimentar revoluționează medicina: piele temporar transparentă pentru diagnosticare neinvazivă

Dr. Hong explică: „De obicei, ne așteptăm ca adăugarea de colorant să facă lucrurile mai puțin transparente. Dar în experimentul nostru, cu cât adăugăm mai multă tartrazină, cu atât materialul devine mai clar, însă doar în partea roșie a spectrului de lumină".

CITEȘTE ȘI:
Descoperire promițătoare în lupta împotriva cancerului. Un nou scut?

Descoperirea deschide o gamă largă de aplicații potențiale în medicina umană, precum diagnosticarea neinvazivă a tumorilor profunde, prelevări de sânge mai puțin dureroase, prin localizarea ușoară a venelor, monitorizarea tulburărilor digestive și localizarea precisă a rănilor interne.


Deși procedura nu a fost încă testată pe oameni, cercetătorii sunt optimiști în privința potențialului său. Ei subliniază că efectul este temporar și reversibil, pielea revenind la culoarea normală după îndepărtarea colorantului.

Descoperire uimitoare la Stanford: colorant alimentar permite vizualizarea organelor fără intervenție chirurgicală 

Experții de la Imperial College London consideră că va exista un interes extrem de larg pentru această procedură, care ar putea permite vizualizarea întregului creier al unui șoarece sau depistarea tumorilor sub țesuturi groase de câțiva centimetri.


Următorul pas pentru echipa de la Stanford este să demonstreze siguranța procedurii pentru utilizarea la oameni, în special în cazul în care colorantul ar fi injectat sub piele. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Fructul care te ajută să adormi mai repede în perioada caniculară! E benefic pentru organism și previne formarea tumorilor!

Operație cu pacientul conștient, pentru scoaterea unei tumori cerebrale, în Oradea. În timpul intervenției, pacientul a vorbit și a numărat

Ultimele Stiri
abonare newsletter