Sănătate
Un virus care ar putea duce la paralizie la copii este în creștere. Cât de îngrijorați ar trebui să fie părinții?
Cercetătorii americani au detectat o creștere îngrijorătoare a cazurilor de enterovirus D68, un virus care poate duce la o complicație rară, dar gravă, numită mielită flască acută.
Cazurile de enterovirus D68, care poate provoca paralizie la copii, sunt în creștere în SUA
Afecțiunea, asemănătoare poliomielitei, poate provoca paralizie la copii.
Potrivit rețelei nonprofit WastewaterSCAN, care monitorizează apele reziduale, nivelurile de enterovirus D68 au crescut semnificativ începând cu luna iulie a acestui an. Experții în sănătate publică sunt în alertă, dar îndeamnă părinții să rămână informați și vigilenți, fără a intra în panică.
Dr. Leana Wen, expert medical în wellness la CNN și fost comisar pentru sănătate din Baltimore, explică: „Enterovirusul D68 face parte dintr-un grup de peste 100 de enterovirusuri non-polio. Aceste virusuri sunt foarte frecvente, iar multe persoane infectate nu prezintă simptome sau au doar simptome ușoare, asemănătoare răcelii".
Enterovirus D68: Cazurile de virus care provoacă paralizie la copii cresc alarmant în SUA
Virusul se răspândește prin picături respiratorii atunci când o persoană infectată strănută sau tușește. Copiii sunt cei mai expuși riscului de infecție și de a dezvolta simptome, în parte din cauza contactului strâns în mediile școlare și a practicilor de igienă mai puțin riguroase.
Deși majoritatea cazurilor sunt ușoare, complicația cea mai îngrijorătoare este mielita flască acută. Această afecțiune poate apărea la câteva săptămâni după infecția inițială și se manifestă prin slăbiciune bruscă a brațelor sau picioarelor, pierderea tonusului muscular și, în cazuri severe, probleme respiratorii.
CITEȘTE ȘI:
Sezonul virozelor. Cât de periculoase pot fi acestea și cum le putem preveni. Medic de familie: „Virusurile gripale suferă mutații frecvente”
Dr. Wen subliniază: „Din 2014, când mielita flască acută a fost identificată pentru prima dată, au fost confirmate 758 de cazuri în SUA. În acest an, până la 3 septembrie, au fost raportate 13 cazuri în 10 state".
Îngrijorare în rândul părinților: Virus care poate cauza paralizie, în creștere în școlile americane
Pentru a reduce riscul de infecție, experții recomandă spălarea frecventă și corectă a mâinilor cu apă și săpun, utilizarea dezinfectantului pentru mâini când spălarea nu este posibilă, evitarea atingerii feței cu mâinile nespălate și acoperirea gurii și nasului în timpul tusei sau strănutului
Părinții sunt sfătuiți să fie atenți la simptome precum slăbiciunea bruscă a membrelor, dificultăți de vorbire sau respirație și să solicite imediat asistență medicală dacă observă aceste semne.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: