Sănătate

Acest ingredient popular ar putea să vă facă să îmbătrâniți mai repede

Un nou studiu științific aduce vești îngrijorătoare pentru iubitorii de dulciuri.

Un studiu recent arată că zahărul adăugat poate accelera îmbătrânirea celulară, dar reducerea consumului poate încetini acest proces. Foto: pixabay.com Un studiu recent arată că zahărul adăugat poate accelera îmbătrânirea celulară, dar reducerea consumului poate încetini acest proces. Foto: pixabay.com

 

 


Cercetătorii au descoperit că zahărul adăugat în alimente și băuturi poate accelera procesul de îmbătrânire la nivel celular.

 


Studiul, publicat recent în revista JAMA Network Open, a analizat efectele consumului de zahăr asupra „vârstei biologice" - un indicator al sănătății celulelor noastre. Rezultatele arată că persoanele care consumă cantități mari de zahăr adăugat prezintă semne de îmbătrânire celulară accelerată.

Ce spune noul studiu despre zahăr și îmbătrânire?

„Zahărul este în sine un agent inflamator și unul care provoacă stres oxidativ în organism", explică Dorothy Chiu, cercetător la Universitatea California San Francisco și coautor al studiului.


Există speranță? Efectele zahărului pot fi reversibile 

Vestea bună este că efectele par a fi reversibile. Cercetătorii estimează că reducerea consumului de zahăr adăugat cu doar 10 grame pe zi ar putea „întineri" celulele cu aproximativ 2,4 luni.


CITEȘTE ȘI:
Vitamina care îți „dă aripi”. Cum poți combate oboseala și stresul?

Experții recomandă limitarea consumului zilnic de zahăr adăugat la 25-35 de grame, o cantitate semnificativ mai mică decât cele 50 de grame recomandate în prezent. Pentru comparație, o singură doză de Cola conține 39 de grame de zahăr.

Sfaturi practice pentru reducerea consumului de zahăr 

Pentru a reduce consumul de zahăr, specialiștii sugerează înlocuirea băuturilor îndulcite cu apă, limitarea dulciurilor și a produselor de patiserie și verificarea etichetelor alimentelor pentru a identifica sursele ascunse de zahăr.


Julia Zumpano, dietetician la Cleveland Clinic, avertizează: „Zahărul este una dintre cele mai mari preocupări în dieta americană standard care duce la o sănătate și longevitate precară".

În concluzie, sănătatea și tinerețea pot începe chiar din farfurie.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Legumă pe care trebuie să o adaugi în alimentație. Scade riscul de Alzheimer, cancer, diabet și boli de inimă

Ultimele Stiri
abonare newsletter