Sănătate
Avertismentul OMS. Aproape 30% dintre adolescenții din România, dependenți de rețelele sociale.
Rețelele sociale pot da dependență. Organizația Mondială a Sănătății avertizează că aproape 30% dintre adolescenții români sunt dependenți de rețele sociale și jocurile pe mobil.
Aproape 30% din adolescenții români, dependenți de social media. Avertismentul OMS|Foto: pexels.com
Tot mai mulți tineri sunt dependenți de mediul online, iar adolescenții din România nu reprezintă o excepție. Mai mult, România are printre cele mai mari procente de adolescenți dependenți de rețelele sociale.
Dependenți de mediul online
Potrivit unui studiu recent publicat de Organizația Mondială a Sănătății, 28% dintre adolescenții români suferă de utilizarea problematică a platformelor sociale. La polul opus, printre cei mai puțin dependenți de mediul online și platformele sociale sunt adolescenții din Olanda - 3%.
CITEȘTE ȘI:
Influența social media asupra vieții, în creștere. Anul trecut, aproape 60% dintre europeni au utilizat rețelele sociale.
Timpul petrecut pe rețelele sociale și, respectiv, cu telefonul în mână, reprezintă un alt motiv de îngrijorare. Tinerii care petrec mult timp pe telefon (8-12 ore) pot dezvolta anxietate, depresie, dar și agresivitate.
Astfel, o treime dintre adolescenţi joacă jocuri online zilnic, iar 22% dintre ei timp de cel puţin patru ore.
Rezultate școlare slabe din cauza dependenței de telefon
„Avem nevoie de acţiuni imediate şi susţinute pentru a ajuta adolescenţii să pună capăt utilizării potenţial dăunătoare a reţelelor sociale, care s-a demonstrat că duce la depresie, agresiune, anxietate şi rezultate şcolare slabe”, a declarat directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge.
Analiza OMS semnalează că timpul în exces petrecut pe rețelele sociale este în strânsă legătură cu rezultatele școlare slabe. Specialiștii au ajuns la această concluzie după ce au analizat comportamentul adolescenților între 11 și 15 ani, din 44 de țări.
În 2022, 11% dintre adolescenţi (13% dintre fete şi 9% dintre băieţi) prezentau semne de utilizare problematică a reţelelor sociale, comparativ cu doar 7% în 2018, conform datelor obţinute de la 280.000 de persoane tinere, în vârstă de 11, 13 şi 15 ani din 44 de ţări din Europa, Asia Centrală şi Canada.
Simptomele sunt asemănătoare cu cele ale dependenţei: incapacitatea de a controla utilizarea excesivă, sentimentul de lipsă şi abandonarea altor activităţi în favoarea reţelelor sociale şi consecinţe negative ale utilizării excesive în viaţa de zi cu zi.
CITEȘTE ȘI:
Alarmant! Peste 70% dintre adolescenții din Cluj joacă jocuri de noroc. Aproape un sfert dintre tineri acuză „comportament problematic” în privința gambling-ului.
Acest fenomen este cel mai răspândit în rândul adolescenţilor români de 13 şi 15 ani, afectându-i pe 28% dintre aceştia.
„Este esenţial să luăm măsuri pentru a-i proteja pe tineri, astfel încât aceştia să poată naviga în peisajul digital în siguranţă şi să poată face alegeri informate în ceea ce priveşte activităţile lor online, maximizând beneficiile şi minimizând în acelaşi timp riscurile pentru bunăstarea lor mentală şi socială", a declarat reprezentanta OMS pentru Europa, Natasha Azzopardi-Muscat.
Printre recomandările făcute de Organizația Mondială a Sănătății pentru autoritățile naționale figurează și măsuri privind îmbunătăţirea mediilor digitale, dar şi măsuri educaţionale care să le permită tinerilor să navigheze în siguranţă în mediul online.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: