Sănătate

Harta Șpăgii în spitalele din toată țara, în luna septembrie. Unde se situează Clujul în top și unde cer cei mai mulți medici mită?

În ce spitale din județul Cluj și din țară s-a cerut mită în luna septembrie 2024?

În ce spitale din țară s-a luat șpagă | Foto: depositphotos.com În ce spitale din țară s-a luat șpagă | Foto: depositphotos.com

 

 


În fiecare lună, clujeanul Dragoș Vana realizează „Harta Șpăgii” din spitalele din România, pe care o publică pe platforma graphs.ro.

 


Ultimele date, cele din luna septembrie 2024, arată că procentul de şpagă la nivel naţional este relativ constant 4,68%, faţă de 4,67% în luna iulie (în luna august nu a fost realizată Harta Şpăgii). 

Județele care au raportat cele mai puține cazuri de mită sunt următoarele: Mehedinţi (1.94%), Cluj (3.20%) şi Caraş Severin (3.25%).


„Avem din nou Harta Şpăgii. Pe luna septembrie de data aceasta, dar fără prima săptămână, raportarile reluându-se doar în 06.09.2024. Acum, datele sunt incomplete şi tind să cred că situaţia aceasta e doar temporară, deoarece MH şi CS erau de obicei pe ultimele locuri. Dar cine ştie, or fi citit Harta Şpăgii şi de ruşine or fi făcut reforme oamenii în sistem, nu-i exclus”, a transmis clujeanul Dragoş Vana. 

Județele în care pacienții au raportat cele mai mari rate privind șpaga în spitale sunt: Harghita (11.11%), Olt  (9.84%) şi Buzău (8.99%).


Harta Șpăgii în septembrie 2024/ Foto: Dragoș Vana - Facebook

„Nu mă aştept ca datele din marea majoritate a lunii iulie, toată luna august şi prima săptămână din septembrie să le mai vedem vreodată. Aşa că mergem înainte cu ce avem. Cu siguranţă nu o să-şi bată nimeni capul de la MS să facă rost de ele, când unicii beneficiari ai lor, de facto, sunt eu şi cu voi. Aia e, pățăști. Bucureştiul cu 3,84%, se află de data aceasta simţitor mai bine decât media ţării (4.68%) pe unde se situa de obicei”, a mai precizat Dragoş Vana. 

Situația în spitalele din Cluj

În ultima lună, situația șpăgii din spitalele din Cluj a crescut. La întrebarea „Dacă vi s-au solicitat bani sau alte tipuri de recompensații de către personalul medical, doriți să sesizați acest fapt?”, în luna septembrie 2024, 94 de pacienți au răspuns „Da”, iar în luna iulie 2024, 22 de persoane au răspuns „Da”.


Situația exactă din spitalele din Cluj este următoarea, potrivit raportărilor făcute de pacienți:

Situația în spitalele din Cluj | Foto: graphs.ro
Situația în spitalele din Cluj | Foto: graphs.ro

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Harta Șpăgii în spitale, în iunie 2024! A crescut numărul medicilor clujeni care au cerut mită.

Pacienta primului transplant hepatic la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie Cluj, în recuperare rapidă

Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca va avea prima cameră hiperbarică din România. FOTO.

Ultimele Stiri
abonare newsletter