Sănătate

Semne că nu e doar o răceală. Când să mergi la medic.

O răceală obișnuită trece de la sine în câteva zile, dar uneori simptomele pot ascunde probleme mai serioase.

Un studiu identifică zece semne de alarmă care arată că o aparentă răceală ar putea fi de fapt o afecțiune mai gravă ce necesită atenție medicală promptă. Foto: pexels.com Un studiu identifică zece semne de alarmă care arată că o aparentă răceală ar putea fi de fapt o afecțiune mai gravă ce necesită atenție medicală promptă. Foto: pexels.com

 

 


Un nou studiu dezvăluie indiciile care ar trebui să te trimită la medic, pentru că s-ar putea să ai mai mult decât o simplă răceală.

 


Printre semnele de alarmă se numără:

O febră care depășește 39°C poate indica o infecție mai gravă decât o răceală obișnuită. Aceasta ar putea fi un semn de gripă sau de o altă boală infecțioasă care necesită atenție medicală.


O febră ușoară care persistă mai multe zile consecutiv ar putea semnala prezența unei infecții virale mai serioase, cum ar fi gripa sau mononucleoza. Dacă temperatura corpului rămâne ridicată pentru o perioadă mai lungă de timp, este recomandat să se solicite sfatul unui medic.

10 simptome. Când răceala ascunde probleme grave de sănătate

Dureri musculare intense, care sunt mai severe decât disconfortul obișnuit asociat unei răceli, pot sugera prezența gripei sau a unei alte afecțiuni mai grave. Aceste dureri sunt adesea însoțite de o stare generală de rău și oboseală accentuată.


Dificultățile de respirație sau durerile în piept pot fi simptome ale unei infecții pulmonare, cum ar fi bronșita sau pneumonia. Acestea sunt semne care necesită o evaluare medicală promptă pentru a preveni complicațiile.

Răceală sau boală serioasă? 10 semne că trebuie să mergi urgent la medic

Frisoanele puternice, însoțite adesea de febră, pot indica o infecție bacteriană sau virală mai severă decât o simplă răceală. Ele sunt un semnal că organismul luptă împotriva unei infecții mai serioase și că ar putea fi nevoie de intervenție medicală.


Simptomele concentrate într-o singură zonă a corpului sau un tipar repetat al simptomelor care ar putea indica alergii.

CITEȘTE ȘI:
Arnica, planta cu proprietăți calmante pe care o putem găsi în Defileul Someșului Rece. Ce beneficii are?

„O răceală tinde să dispară de la sine în decurs de trei până la zece zile. Dacă simptomele durează mai mult de 10 zile, este posibil să aveți gripă sau altă afecțiune", explică studiul.

Medicii sfătuiesc solicitarea ajutorului medical în următoarele situații:

Febra care persistă mai mult de patru zile consecutive reprezintă un motiv de îngrijorare și necesită evaluare medicală. 

Apariția deshidratării este un semn grav care necesită atenție medicală imediată. Deshidratarea poate fi cauzată de febră, transpirație excesivă, vărsături sau diaree și poate duce la complicații serioase dacă nu este tratată prompt.

Existența problemelor de respirație, cum ar fi dificultăți în a respira sau senzația de lipsă de aer, reprezintă un motiv serios pentru a solicita asistență medicală.

Atenție la aceste simptome! Când răceala devine periculoasă

Situația în care simptomele dispar și apoi revin poate semnala o infecție care nu a fost complet vindecată sau apariția unei infecții secundare.

Acest tipar necesită o evaluare medicală pentru a determina cauza și tratamentul adecvat.

Agravarea altor probleme de sănătate existente în timpul unei boli aparent banale poate indica o interacțiune negativă sau o complicație ce necesită atenție medicală. Persoanele cu afecțiuni cronice ar trebui să fie deosebit de atente la orice schimbare în starea lor de sănătate.

Deși multe răceli și gripe pot fi tratate acasă, este important să fie recunoscute semnele care necesită atenție medicală.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Sezonul virozelor. Cât de periculoase pot fi acestea și cum le putem preveni. Medic de familie: „Virusurile gripale suferă mutații frecvente”

Un deces cauzat de gripă, în doar o săptămână. Clujul rămâne în topul județelor cu cele mai multe cazuri.

Ultimele Stiri
abonare newsletter