Sănătate

Semnal de alarmă. Accidentul domestic care poate prezice o boală gravă.

Există o legătură îngrijorătoare între căzături și apariția demenței la vârstnici.

Vârstnicii care suferă o cădere au un risc cu 21% mai mare de a fi diagnosticați cu demență în următorul an. Foto: arhivă Vârstnicii care suferă o cădere au un risc cu 21% mai mare de a fi diagnosticați cu demență în următorul an. Foto: arhivă

 

 


Cercetătorii au descoperit că persoanele peste 65 de ani care au suferit o cădere traumatică au un risc cu 21% mai mare de a face demență în următorul an.

 


Studiul, publicat recent în prestigioasa revistă medicală JAMA, a analizat datele a peste 2,4 milioane de americani vârstnici. Rezultatele arată că 1 din 10 persoane care au căzut a fost diagnosticată cu demență în anul următor accidentului.

Dr. Molly Jarman, de la spitalul Brigham and Women din Boston, explică: „Relația dintre căzături și demență pare să meargă în ambele sensuri. Problemele de memorie pot crește riscul de cădere, dar și loviturile suferite în urma căzăturilor pot grăbi apariția demenței.


Risc crescut de demență după 65 de ani: Ce rol joacă căzăturile

Aceste constatări sunt cu atât mai importante cu cât căzăturile reprezintă cea mai frecventă cauză de rănire la persoanele peste 65 de ani. Statisticile arată că aproape o treime dintre vârstnici cad cel puțin o dată pe an.

CITEȘTE ȘI: Demența dă semne încă de la 45 de ani. Cum arată ochii când ai risc crescut de Alzheimer.

În lumina acestor descoperiri, experții recomandă ca vârstnicii care au suferit o cădere și au avut nevoie de urgențe sau spital să fie testați pentru probleme cognitive. Acest lucru ar putea ajuta la diagnosticarea timpurie a demenței, permițând pacienților și familiilor lor să ia măsuri pentru siguranța și îngrijirea adecvată.


Alertă pentru seniori: Cum pot prezice căderile apariția demenței 

Dr. Jarvan subliniază: „Detectarea precoce a demenței poate face o mare diferență. Permite familiilor să se pregătească și să implementeze măsuri de siguranță la timp"

Specialiștii reamintesc că demența nu este o parte normală a îmbătrânirii


Dacă observați schimbări în comportamentul sau memoria unui vârstnic, în special după o cădere, este important să consultați un medic.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Ultimele Stiri
abonare newsletter