Sănătate

Ce ascund cozonacii de pe raft: până la 16 E-uri într-un singur produs și zahăr cât 4 lingurițe.

Un studiu recent făcut de InfoCons pe zece mărci populare de cozonaci cu nucă și cacao din România dezvăluie informații îngrijorătoare pentru consumatori.

Un studiu InfoCons arată că toți cozonacii analizați din marile magazine conțin aditivi, unii având până la 16 E-uri, doar 2% nucă și cacao, dar 26 de grame de zahăr la 100 de grame de produs. Foto: depositphotos.com Un studiu InfoCons arată că toți cozonacii analizați din marile magazine conțin aditivi, unii având până la 16 E-uri, doar 2% nucă și cacao, dar 26 de grame de zahăr la 100 de grame de produs. Foto: depositphotos.com

 

 


Cercetarea a analizat produsele disponibile în marile lanțuri de magazine precum Metro, Auchan, Carrefour, Lidl și Kaufland, dar și de la producători cunoscuți ca Vel Pitar, Boromir și Dobrogea.

 


Rezultatele sunt surprinzătoare: toți cozonacii analizați conțin aditivi alimentari (E-uri), iar unul dintre produse are nu mai puțin de 16 astfel de substanțe. 

Cozonacii de sărbători ascund până la 16 E-uri

Mai mult, 70% dintre cozonaci conțin mono și digliceride ale acizilor grași (E471) și acid citric (E330), iar 60% au în compoziție carbonat de potasiu (E160a).


Cantitatea de nucă și cacao variază dramatic, de la doar 2,2% până la 45% din compoziție. 

CITEȘTE ȘI:
Alarmant! Peste 4000 de alerte pentru produse alimentare emise în 2024.

La capitolul zahăr, situația este la fel de alarmantă - unii cozonaci conțin până la 26 de grame de zahăr la 100 de grame de produs, echivalentul a aproximativ patru lingurițe.


În ceea ce privește valorile nutriționale, un cozonac poate avea între 286 și 382 de calorii la 100 de grame, între 4 și 18 grame de grăsimi, și între 0,1 și 1,73 grame de sare. 

Studiu InfoCons: cozonacii din supermarket au până la 26 grame de zahăr la 100 de grameOrganizația Mondială a Sănătății recomandă un consum maxim de 5 grame de sare pe zi pentru prevenirea problemelor de sănătate.

Din cei zece cozonaci analizați, 10% conțin 16 E-uri, 20% conțin 9 E-uri, 30% conțin 6 E-uri. Restul produselor au între 1 și 8 aditivi alimentari.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Produse de post, bombe calorice dăunătoare. Cartofii prăjiți și ketchupul din fast-food-uri, plini de aditivi.

Ultimele Stiri
abonare newsletter