Sănătate

O nouă speranță pentru pacienții cu depresie: implantul care reprogramează creierul

Sistemul de sănătate din Marea Britanie face un pas important în tratarea bolilor psihice.

Medicii britanici vor testa un implant cu ultrasunete care poate schimba starea de spirit a pacienților cu depresie. Foto: depositphotos.com Medicii britanici vor testa un implant cu ultrasunete care poate schimba starea de spirit a pacienților cu depresie. Foto: depositphotos.com

 

 


Un nou dispozitiv medical, care folosește tehnologia ultrasunetelor pentru a influența activitatea cerebrală, va fi testat într-un proiect ambițios în valoare de 6,5 milioane de lire sterline.

 


Aparatul, numit Forest 1, reprezintă o inovație în domeniul medical. Creat de specialiști americani, acesta se montează între craniu și creier, fără a pătrunde în țesutul cerebral. Tehnologia permite medicilor să observe și să influențeze activitatea neuronilor prin impulsuri precise de ultrasunete.

Un implant cerebral inovator promite să trateze depresia și dependențele

Cercetătorii vor testa dispozitivul pe un grup de aproximativ 30 de pacienți care au deja o deschidere în craniu din motive medicale. Această particularitate le permite specialiștilor să evalueze tehnologia fără a efectua operații suplimentare. În cadrul studiului, pacienții vor purta dispozitivul pentru perioade de două ore, timp în care cercetătorii vor analiza cum pot fi influențate starea emoțională și nivelul de motivare.


CITEȘTE ȘI:
Premieră medicală în România. A fost realizată prima operaţie pe creier prin pleoapă - FOTO

„Suntem într-un moment crucial pentru tratarea unor afecțiuni precum depresia rezistentă la medicamente, epilepsia, dependențele și tulburările de alimentație", explică Jacques Carolan de la Agenția pentru Cercetare Avansată și Invenții (Aria) din Marea Britanie.

Inovație în neurologie: dispozitivul care folosește ultrasunete pentru a trata depresia

Proiectul se va desfășura pe parcursul a trei ani și jumătate, începând din martie. Primele opt luni sunt dedicate obținerii autorizațiilor necesare. Dacă rezultatele vor fi încurajatoare, următorul pas va fi un studiu clinic complet, concentrat pe tratarea depresiei.


Specialiștii în etică medicală atrag însă atenția asupra necesității unor reguli clare privind protecția datelor pacienților și asupra riscului ca această tehnologie să modifice neintenționat aspecte ale personalității.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News


Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Inima și creierul, țintele noii gripe. Simptome.

Cum adaugă hot dog-ul și șunca ani la vârsta creierului tău. Efectul se poate evita prin schimbări alimentare simple

abonare newsletter