Sănătate
42 de boli pe care medicamentele pentru slăbit le pot îmbunătăți. Și 19 pe care le înrăutățesc.
Un studiu amplu făcut de Universitatea Washington din St. Louis arată efectele complexe ale medicamentelor pentru slăbit asupra sănătății.
Medicamentele pentru slăbit reduc riscul pentru 42 de boli, dar cresc pericolul pentru alte 19 afecțiuni. Foto: depositphotos.com
Cercetătorii au analizat fișele medicale a peste 2,4 milioane de persoane, dintre care 215.000 au folosit medicamente pentru scăderea în greutate de tip GLP-1, precum Ozempic, Wegovy și Mounjaro.
Rezultatele sunt atât pozitive, cât și negative.
Ce se întâmplă în corpul tău când iei medicamente de slăbit: beneficii și riscuri demonstrate științific
Medicamentele reduc semnificativ riscul pentru 42 de afecțiuni. Printre cele mai importante beneficii se numără scăderea riscului de stop cardiac cu 22%, de pneumonie cu 16%, de Alzheimer cu 12% și de infecții bacteriene cu 12%. De asemenea, acestea diminuează cu 11% riscul tulburărilor cauzate de consumul de alcool.
CITEȘTE ȘI:
Iei o pastilă și slăbești ca după 10 kilometri de alergare. Efect de maraton, direct la farmacie.
În același timp, studiul identifică 19 efecte adverse care devin mai frecvente la persoanele care iau aceste medicamente. Cele mai comune sunt greața și vărsăturile (risc crescut cu 30%), durerile abdominale (12%) și durerile de cap (10%). Pacienții prezintă și un risc mai mare de a dezvolta hemoroizi, tensiune arterială scăzută, tendinită și osteoartrită.
Efecte neașteptate: cum protejează medicamentele de slăbit împotriva Alzheimer și pneumoniei
Dr. Ziyad Al-Aly, coordonatorul studiului, spune că aceste efecte apar prin două mecanisme: primul este legat direct de pierderea în greutate, care face organismul mai sănătos în general, iar al doilea ține de modul în care medicamentele acționează asupra creierului și modifică anumite procese psihologice.
O descoperire surprinzătoare este legată de riscul crescut de pietre la rinichi, posibil cauzat de faptul că pacienții beau mai puțină apă deoarece stomacul lor se micșorează și se simt sătui mai repede.
Cercetarea, publicată în revista Nature Medicine, vine într-un moment în care utilizarea acestor medicamente cunoaște o creștere semnificativă în Statele Unite, Uniunea Europeană și Marea Britanie.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: depositphotos.com
CITEȘTE ȘI: