Sănătate

Peste 500 de copii cu cancer au beneficiat de testare genetică gratuită cu ajutorul programului MedLife #SperanțaNuMoareDeCancer

În fiecare zi un copil din România este diagnosticat cu cancer.

Programul demarat de MedLife vizează pacienții cu vârste cuprinse între 0 și 18 ani, Programul demarat de MedLife vizează pacienții cu vârste cuprinse între 0 și 18 ani,

 

  • Programul #SperanțaNuMoareDeCancer a împlinit pe 15 februarie doi ani.
  • De când MedLife a lansat primul program gratuit de testare genetică pentru copiii recent diagnosticați cu cancer, în vederea îmbunătățirii succesului terapeutic, 523 de copii au beneficiat de #SperanțaNuMoareDeCancer.
  • Majoritatea acestora sunt din București, Timiș și Cluj.
  • Programul este susținut integral din fonduri proprii MedLife și beneficiază de expertiza medicilor și specialiștilor MedLife din cadrul laboratoarelor de biologie moleculară.

În fiecare zi un copil din România este diagnosticat cu cancer. În fiecare zi o familie din țara noastră intră în bătălie cu o boală care poate fi învinsă dacă este depistată la timp și se aplică un tratament personalizat, adaptat fiecărui pacient. Rata medie de supraviețuire la copiii din România diagnosticați cu cancer este de 69,1%, cu 10% mai mică decât media Europei de Vest, potrivit statisticilor. Tot ele că arată că, pe plan local, cele mai frecvente tumori care afectează copiii sunt leucemiile (31%), limfoamele (16%), tumorile sistemului nervos central (14%) și tumorile osoase și de țesuturi moi (7%). 


Din grijă pentru cei mici și pentru un mâine mai bun, MedLife a dezvoltat în urmă cu doi ani primul program gratuit de testare genetică, cu acoperire națională, pentru copiii diagnosticați recent cu cancer, în vederea îmbunătățirii succesului terapeutic. Testul oferit în cadrul programului a fost o premieră pentru România, fiind unul dintre cele mai complexe teste de secvențiere pentru afecțiuni oncologice disponibile la ora actuală în lume. Numeroase studii internaționale au demonstrat capacitatea acestei metode de a contribui la ajustarea tratamentului pentru pacienții oncologici de toate vârstele, în proporție de până la 94,5%.

523 de pacienți au beneficiat până în prezent de programul #SperanțaNuMoareDeCancer, având astfel șansa la un tratament oncologic personalizat. Cei mai mulți dintre aceștia provin din zona Capitalei și din județele Cluj, Timiș, Iași și Mureș. Cele mai des întâlnite tipuri de cancer la copiii incluși în program sunt până în prezent acelea hematologice, care cuprind diverse forme de leucemie și limfom. Pe locul doi se situează cancerele neurologice, ce constau în tumori ale sistemului nervos central (glioblastomul și meduloblastomul). De asemenea, cancerele de tip sarcom, care afectează țesuturile conjunctive, cum ar fi rabdomiosarcomul, sunt frecvente în continuare.


Pentru început, acestui demers i s-a alăturat, în calitate de ambasador, multiplul campion european și mondial de juniori și de seniori la natație. David Popovici a donat o medalie de suflet copiilor cu afecțiuni oncologice, pe aceea câștigată la Mondialele de la Budapesta în proba de 200 m liber masculin, performanță cu care sportivul a făcut istorie, fiind primul titlu mondial în bazin olimpic pentru înotul masculin românesc. Medalia donată a fost topită și a luat forma a peste 100 de fundițe aurii, simbol al luptei împotriva cancerului la copii. Acestea au fost oferite copiilor care înving cancerul, David dorind ca fiecare copil să câștige această bătălie pe viitor. Lui David i s-au alăturat și alți campioni mondiali pentru a susține în același mod #SperanțaNuMoareDeCancer: Maria Olaru, Beatrice Câșlaru, Mihai Leu, Lăcrămioara Perijoc și Cătălina Ponor

Toți cei șase sportivi au adresat o scrisoare autorităților, companiilor și aparținătorilor pentru a schimba soarta a sute de familii din România. “Pentru fiecare dintre noi, despărțirea de medaliile câștigate cu atâta efort a fost unul din cele mai importante gesturi pe care le-am făcut vreodată. Luat separat, faptul că am donat o medalie ar putea să pară doar o picătură într-un ocean. Luate împreună, însă, picăturile s-au transformat în val, un val de speranță care, cu ajutorul tău, poate deveni mai mare, și mai mare, atât de mare încât să șteargă boala din viețile miilor de părinți și copii care se luptă cu ea... Căci speranța naște speranță și sigur nu moare de cancer”, se arată în textul semnat de cei șase campioni mondiali. 


Am lansat acest program în urmă cu doi ani din dorința de a pune la dispoziție resursele pe care le avem pentru a oferi copiilor și familiilor care luptă cu un diagnostic atât de crunt speranța unui mâine mai bun. Ne bucură numărul de peste 500 de beneficiari la nivel național, dar acesta este doar începutul. Avem în continuare nevoie de sprijinul tuturor pentru ca mesajul să ajungă la cei care au cu adevărat nevoie, astfel încât un număr cât mai mare de copii diagnosticați în ultima perioadă cu cancer să aibă șansa de a primi un tratament personalizat, în vederea îmbunătățirii succesului terapeutic. Totodată, să nu uităm că rezultatele obținute în urma demersului nostru pot sta la baza inițierii unui program național de testare și monitorizare a copiilor bolnavi de leucemie, în vederea creșterii ratei de supraviețuire”, a declarat Ina Bădărău-Ilie, Head of Communications MedLife Group. 

Programul demarat de MedLife vizează pacienții cu vârste cuprinse între 0 și 18 ani, diagnosticați cu cancer în ultimele patru luni de la data lansării programului. Înscrierea copiilor în programul #SperanțaNuMoareDeCancer se face prin intermediul aparținătorilor sau a medicului oncolog. Copiii diagnosticați cu cancer în ultimele patru luni de la data lansării programului pot fi înscriși prin completarea unui formular și urcarea dosarului medical pe pagina www.medlife.ro/speranta-nu-moare-de-cancer. Înscrierea se poate face prin intermediul unuia dintre părinți, a tutorelui legal sau a medicului curant.


Toate înscrierile sunt analizate de o echipă medicală dedicată în termen de 10 zile lucrătoare. Pacienții care îndeplinesc condițiile de înrolare în program vor fi contactați pentru comunicarea pașilor următori. În funcție de diagnosticul fiecărui pacient, specialiștii MedLife colaborează cu medicii curanți pentru a obține probele de țesut, în cazul tumorilor solide, sau din măduva osoasă, în cazul leucemiilor, în vederea efectuării testării genetice în laboratorul de biologie moleculară MedLife. Pentru pacienții înscriși în program, rezultatele testării sunt oferite în termen de două - trei săptămâni de la recepția probei în laborator, urmând ca pe baza lor medicul oncolog să aleagă cele mai potrivite terapii pentru fiecare copil.

#SperanțaNuMoareDeCancer este un program cu acoperire națională, derulat de MedLife exclusiv din fonduri proprii, testele urmând să fie oferite gratuit pentru copiii care se înscriu în program și care corespund condițiilor prezentate.


***

Despre Grupul MedLife

MedLife a pornit acum aproape trei decenii, s-a dezvoltat sănătos și a devenit cel mai mare furnizor de servicii medicale private din România. Antreprenorii români, care au pus bazele acestei companii, au investit și s-au implicat pentru a aduce schimbare în sistemul de sănătate românesc, au crezut în inovație și au îndrăznit să țintească cât mai sus, pentru a oferi pacienților români calitate, profesionalism, grijă și respect pentru nevoile lor.

Compania operează cea mai extinsă reţea de clinici, una din marile reţele de laboratoare medicale, spitale generale şi specializate şi are cea mai mare bază de clienţi corporate pentru Pachete de Prevenţie în Sănătate din țară. Este, de asemenea, din punct de vedere al vânzărilor, unul dintre cei mai mari jucători de servicii medicale private din Europa Centrală și de Est.

Grupul MedLife are un istoric de succes în ceea ce privește atât creșterea organică, cât și creșterea prin achiziții. Echipa sa puternică și experimentată de management a fost capabilă să creeze și să gestioneze aceste oportunități de creștere, dobândind cunoștințe și experiență valoroase, care să îi permită găsirea celei mai bune căi pentru continuarea cu succes a extinderii.

Fiind o companie românească cu tradiție, MedLife a ales să se listeze la Bursa din România, fiind un model al listărilor pe piața locală de capital. A deschis orizonturi, iar prin guvernanța corporativă pe care o are implementată, a inspirat și alte companii locale spre a porni pe acest drum și a ajuta la dezvoltarea capitalului românesc și a economiei. Acțiunile emise de MedLife SA sunt admise la tranzacționare pe piața reglementată la vedere administrată de Bursa de Valori București, Categoria Premium, având simbolul de tranzacționare ″M″.

În perioada de pandemie, MedLife a reușit să joace un rol esențial în societate și să capete un statut de lider în monitorizarea pandemiei prin implicarea activă în zona de cercetare.

Compania continuă să investească în proiecte cu impact asupra comunității locale, în tehnologie și infrastructură. Creează locuri de muncă și dezvoltă un ecosistem care contribuie la dezvoltarea și menținerea unei Românii sănătoase.

Articol sustinut de MedLife

CITEȘTE ȘI:

România, în fața unei urgențe oncologice. Cancerul de col uterin rămâne o amenințare majoră. Ovidiu Cîmpean: „Rămâne o problemă majoră de sănătate publică”

Tot mai mulți nefumători fac cancer pulmonar. Care este cauza?

abonare newsletter