Sănătate
Spitalele din România rămân fără medici pentru gărzile esențiale
Spitalele din România se confruntă cu o criză acută de personal medical. Multe unități nu mai reușesc să asigure liniile de gardă esențiale pentru urgențe.

La Slatina, pacienții cu infarct sau alte urgențe cardiace nu pot fi tratați de peste două luni, în ciuda achiziționării unui angiograf nou.
Spitalul Județean din Ploiești nu poate acoperi gărzile pentru neurologie, boli interne și ORL, pacienții fiind trimiși la Târgoviște. Directorul medical Andrei Ilinca explică: secția de neurologie funcționează cu doar trei medici din necesarul de 9-10.
Probleme similare există și la Spitalul din Târgu Jiu, conform Știrile Pro TV.
Viața pacienților în pericol din lipsa medicilor de gardă
Președintele Societății de ATI, Șerban Bubenek, propune interzicerea practicii duble: „Nu se mai poate tolera ca o parte din colegii noștri care sunt plătiți de stat să meargă și să lucreze în spitale private. Dacă vom continua așa, în 10 ani serviciul public va fi destructurat".
CITEȘTE ȘI:
Deputatul Achimaș-Cadariu: „Avem o criză de medici în spitale, mai ales pe specializările cu risc de malpraxis”
Un raport al Colegiului Medicilor arată că în 2023, peste 1.200 de medici au cerut documentul necesar angajării în străinătate, cu 50% mai mulți față de anul anterior.
Președintele CMR subliniază: „Ca să putem să le cerem medicilor să meargă în toate zonele țării trebuie ca acolo să-și poată desfășura actul medical cu o infrastructură adecvată și cu o echipă de lucru. Degeaba ești chirurg dacă nu ai ATI-ist, n-ai cardiolog".
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: depositphotos.com
CITEȘTE ȘI: