Sănătate

România - în top la probleme de sănătate orală. UMF Cluj oferă consultații stomatologice gratuite.

Universitatea de Medicină și Farmacie (UMFIH) „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca derulează campania „Cu un zâmbet mai aproape de sănătate!” care prevede promovarea educației pentru sănătate orală în rândul copiilor de grădiniță și a elevilor și acordarea de consultații stomatologice gratuite.

De la stânga la dreapta, Cristian Mihail - decan al Facultății de Medicină Dentară din cadrul UMF Cluj, Ondine Lucaciu - prodecan al Facultății de Medicină Dentară din cadrul UMF Cluj, Sandu Petru - Institutul Național de Sănătate Publică și Bogdan Culic - Colegiul Medicilor Stomatologi Cluj| Foto: monitorulcj.ro De la stânga la dreapta, Cristian Mihail - decan al Facultății de Medicină Dentară din cadrul UMF Cluj, Ondine Lucaciu - prodecan al Facultății de Medicină Dentară din cadrul UMF Cluj, Sandu Petru - Institutul Național de Sănătate Publică și Bogdan Culic - Colegiul Medicilor Stomatologi Cluj| Foto: monitorulcj.ro

 

 


Facultatea de Medicină dentară din cadrul UMF „Iuliu Hațieganu", în parteneriat cu Colegiul Medicilor Stomatologi Cluj, Centrul Regional de Sănătate Publică Cluj, Institutul Naţional de Sănătate Publică și în colaborare cu Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Cluj, Inspectoratul Școlar General Cluj și Casa de Cultură a Studenților, derulează, în luna martie, a doua ediție a campaniei „Cu un zâmbet mai aproape de sănătate”.

 


Scopul acestei campanii este de a atrage atenția asupra importanței sănătății orale ca parte integrantă a sănătății generale și de a promova cunoașterea metodelor adecvate de prevenire a afecțiunilor oro-dentare.

Peste 3 mld. de persoane suferă de afecțiuni orale

La nivel mondial, 3,5 miliarde de persoane suferă de afecțiuni orale, iar peste 50% dintre europeni sunt afectați de parodontită.


Bolile orale sunt cele mai frecvente afecțiuni din rândul tuturor bolilor care afectează omenirea, reprezentând o problemă semnificativă de sănătate publică. Numărul estimat de cazuri de boli orale la nivel mondial depășește cu aproximativ un miliard totalul cazurilor celor 5 principale boli netransmisibile (tulburări mintale, boli cardiovasculare, diabet, boli respiratorii cronice și cancer) la un loc.

CITEȘTE ȘI:
Primul transplant hepatic la Cluj-Napoca. Interviu cu Nadim Al Hajjar, şeful secției de Transplant Hepatic a IRGH.

Situația în România

Românii și mai ales tinerii se confruntă cu afecțiuni bucale. Afecțiunile cavității bucale cuprind în principal cariile dentare, boala parodontală, gingivitele, pierderea dinților (edentație), cancerul bucal, traumatismele oro-dentare. Cele trei afecțiuni orale care afectează cel mai mult sănătatea generală și calitatea vieții oamenilor sunt cariile, bolile severe ale gingiilor și pierderea severă a dinților.


În România, 48,2% dintre copiii cu vârste între 1 și 9 ani prezintă carii dentare netratate, iar incidența cancerului oral plasează țara noastră pe locul 5 în Europa. Aceste date subliniază necesitatea unor programe de prevenție și conștientizare la nivel național.

Potrivit unui studiu prezentat de Colegiul Medicilor Stomatologi, 2 din 10 români nu s-au spălat niciodată pe dinți, iar jumătate dintre adulți se spală pe dinți o dată pe zi sau deloc.


Caria, „regina problemelor”

În urma campaniei de consultații gratuite din 2024, au fost constatate diverse probleme de sănătate orală, cea mai prezentă fiind caria dentară, „regina problemelor”, dar și paradontita.

Cristian Dinu, decanul Facultății de Medicină Dentară, a transmis că parodontita are implicații profunde în sănătatea generală.

„Bolile cardiovasculare sunt legate de bacteriamia indusă de boala paradontală, apoi diabetul, bolile reumatologice, Alzheimer. Sunt multiple implicații generale date de paradontită. Se pot dezvolta alte afecțiuni care pot pune viața în pericol, pot duce la afecțiuni care duc la probleme complicate”, a transmis Cristian Dinu.

Consultații stomatologice gratuite la Cluj

În cadrul unei conferințe de presă organizate la UMF Cluj, prodecanul Facultății de Medicină Dentară, Ondine Lucaciu, a declarat că sănătatea orală este o valoare pentru cetățean și de aceea, clujenii sunt așteptați sâmbătă, 29 martie, în zona Sălii Polivalente, unde vor fi oferite consultații gratuite în SmileMobil și informații utile despre îngrijirea dentară și prevenirea afecțiunilor orale. 

„Consultațiile stomatologice gratuite vor avea loc sâmbătă pe esplanada de la BT Arena între orele 10:00 și 18:00 cu clinica mobilă SmileMobil, care dispune de 2 unități. Putem deservi, în total, 10 pacienți pe oră pentru consultații (…) Medicii stomatologi care vor face consultațiile pe bază de voluntariat au fost contactați de Colegiul Medicilor Stomatologi Cluj, iar ei vor pune diagnostice astfel încât pacienții să știe de probleme au și unde să se adreseze”, a declarat Ondine Lucaciu.

Un proiect extins la nivel național

Dacă anul trecut campania a ajuns la peste 3.000 de copii în județul Cluj, ediția din acest an își propune să aibă un impact mult mai mare. Facultatea de Medicină Dentară a invitat cadre didactice de la disciplinele de Sănătate Orală din întreaga țară pentru a extinde acest proiect la nivel național.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

UMF Cluj impresionează: 56,8 milioane euro în proiecte de cercetare medicală

UMF Cluj, singura universitate de medicină din România în clasamentul QS World University Rankings by Subject 2025

Ultimele Stiri
abonare newsletter